Premium

’Langedijk gaat gewoon door met het negeren van de wens Sint Pancras’, zegt de dorpsraad

Sint Pancras

Volgens de Dorpsraad Sint Pancras gaat de gemeente Langedijk ’gewoon door met het negeren van de wens van de meerderheid van de inwoners van het dorp’. De Dorpsraad is bezig met een petitie in het dorp. De eerste ronde is bijna gedaan en er is nu al een meerderheid voor aansluiting bij Alkmaar, zeggen Ron Spaans en Rob Planken.

Vorige week vrijdag stuurden de colleges van Langedijk en Heerhugowaard het herindelingsontwerp rond. Daaruit werd duidelijk dat voor de kernen Sint Pancras en Koedijk een plek gedacht is binnen de nieuw te vormen fusiegemeente.

In fusie-bijeenkomsten in deze kernen kwam veel onvrede naar voren. Men voelde zich voor het blok gezet door de gemeente Langedijk en de gevolgde route werd als ’ondemocratisch’ ervaren.

De Dorpsraad besloot tot een petitie. Vrijwilligers gaan sinds begin juli huis aan huis de deuren langs. Onder de petitie staan al bijna 2300 handtekeningen en er staan nog bezoeken gepland aan ongeveer 400 woningen. ,,Er is nu al een meerderheid, absoluut’’, aldus Planken. Hoe groot de meerderheid gaat worden, zal de tijd leren. De twee sluiten niet uit dat straks tussen de 65 en 80 procent van de inwoners van 18 jaar en ouder voor aansluiting met Alkmaar zal zijn. ,,We nemen rustig de tijd om alle adressen langs te gaan’’, aldus Spaans.

Planken en Spaans stuurden onlangs een e-mail naar Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Ze legden hem uit dat er in het dorp niet een enquête maar een petitie wordt gehouden. ’Een petitie is geen enquête. Het is een verzoek aan de overheid om een bepaald iets te doen. Daarom worden alleen handtekeningen genoteerd van Pancrassers die voorkeur hebben om te fuseren met Alkmaar’, aldus Planken.

Nu de Nazomerfeesten achter de rug zijn, gaat de Dorpsraad ’bezemploegen’ vormen, die langs gaan bij de adressen waar nog geen bezoek is geweest. ,,We worden gebeld door mensen die ons vragen waar we blijven. Kennelijk zijn in de vakantie de gele briefjes, waarop onze lopers aangeven dat ze niemand thuis troffen, met de folders en de kranten in de papierbak terechtgekomen’’, aldus Spaans.

Twee dingen vallen op: het kost veel tijd maar de lopers zijn stuk voor stuk enthousiast en veel handtekeningen worden gezet uit onvrede met de gemeente Langedijk.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen