Spanning loopt op na nieuw geweldsincident gelinkt aan Pilotenbuurtbende (update)

Een deel van de ouders zondag bij het politiebureau van Beverwijk.

Een deel van de ouders zondag bij het politiebureau van Beverwijk.

Koen van Eijk
Heemskerk/Beverwijk

De spanning in het grensgebied tussen Beverwijk en Heemskerk is verder opgelopen, na opnieuw een geweldsincident afgelopen zaterdagavond.

Het incident gebeurde zaterdagavond rond 21 uur in de buurt van het Europaplein. Het slachtoffer was een 17-jarig meisje dat samen was met een groep vrienden. Ze hadden wat gekocht bij de Deen en kregen opmerkingen van een andere groep naar hun hoofd. ,,Mijn dochter heeft alleen iets geroepen als ’laat ons met rust’. Toen hebben ze haar gegrepen. Ze is geslagen en geschopt. Toen een vriend van haar riep dat de politie was gebeld, gingen ze er vandoor. Ze heeft er een bultje achter haar oor en een gekneusde vinger aan over gehouden. Een jongen die voor haar in de bres sprong, is alleen geduwd’’, aldus de vader.

Volgens haar vader heeft het meisje een aantal jongens uit de groep herkend als leden van de zogenoemde Pilotenbuurtbende; de groep die al een jaar lang de buurt onveilig maakt door passanten in elkaar te slaan. Het meisje heeft zondag de hele middag met haar vader op het politiebureau gezeten voor verhoor. Ze heeft aangifte gedaan wegens mishandeling. Volgens haar vader was ze erg geschrokken. Ook haar vriend die het voor haar opnam ’heeft de hele nacht niet kunnen slapen’.

Een groep ouders van (eerder) mishandelde jongeren, die contact met elkaar hebben, togen eveneens naar het politiebureau in Beverwijk gedaan om het slachtoffer te steunen.

En ook om hun onvrede kenbaar te maken. Een vader die bij het bureau aanwezig was: „Mijn zoon is begin van dit jaar met een vriend zwaar mishandeld. Hij moest gefixeerd naar het ziekenhuis worden gebracht. Gelukkig heeft hij lichamelijk geen blijvend letsel, maar hij durft nu niet meer over straat naar de kroeg. Hij gaat met de auto en dan drinkt hij een colaatje of ik breng hem en dan neemt hij de taxi terug. Het is toch te gek voor woorden dat jongeren ’s avonds en ’s nachts de straat niet op kunnen omdat het onveilig is?”

Vooral op Facebook waren de reacties grimmig zondag. Op ’Je bent Beverwijker als…’ werden oproepen gedaan ’om het recht in eigen hand te nemen’, zoals iemand schreef. Een ander opperde de oprichting van ’een knokploeg om die gassies de touwtyfus te slaan’. Het waren reacties op een bericht van een moeder. Het bericht is later verwijderd na overleg met de politie.

Volgens een woordvoerder van de politie betreft het incident van afgelopen zaterdag geen ’zware mishandeling’: „Er zou een woordenwisseling zijn geweest en daarna zou zij zijn belaagd door een groep jongens die haar zouden hebben geslagen.” De politiewoordvoerster voegt daaraan toe: „Je moet altijd van een meisje afblijven, laat dat duidelijk zijn, maar ze heeft geen zichtbaar lichamelijk letsel. Het is te voorbarig om te wijzen naar de groep uit de Pilotenbuurt. De aangifte gaat naar de recherche of naar het basisteam en die gaan verder uitzoeken wat er precies is gebeurd.”

Bij de ouders wekken deze teksten wrevel. De vader van de eerder mishandelde jongen: „De politie bagatelliseert het steeds als er wat gebeurd is.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.