Premium

In 60 seconden: Een treinreis

Met een blikken stem die duidelijk bij de organisatie hoort, spreekt ze: ’De treinen naar Amsterdam Centraal rijden niet’. In een paar ogenblikken slaat de kudde op hol, de trappen op, naar een ander perron. ’De treinen via Haarlem en Leiden rijden niet’, roept ze even later.

Dat zal ze leren, zij die niet in Sloterdijk wonen - daar woont namelijk niemand - maar wel allemaal tegelijk weg willen uit dat desolate deel van de hoofdstad.

Daar is de omroepster weer. Nu: ’De treinen naar Alkmaar rijden niet vanwege een kapotte trein’. Oeps! Een perron in paniek. Wat nu? Storing tot kwart voor zeven, ongeveer. Advies: via Hoorn. Die sprinters zitten voller dan een spitstrein in India.

Uitgeest!, roept iemand, en twee uitpuilende intercity’s later pruttelt er een boemeltje binnen waar een handvol zich nog net naar binnen wringt. Heerlijk, die zweetgeur van veel te dicht opeengepakte haringen.

Uitgeest, roept de NS-dame. Eindpunt. Volmaakte chaos. Honderden reizigers ellebogend naar de uitgang, honderden wachtende auto’s leggen alle verkeer lam. Zij die geen gehoor krijgen, beginnen de lange mars naar het station van Castricum, drie kilometer verderop langs de N203, waar nog eens ontelbare auto’s in twee richtingen in de berm of langs de kant van de weg staan te wachten. ’Stelletje idioten, uit de weg’, schreeuwt een oudere dame op de fiets.

Als de avond valt, en de laatste dwaalreiziger ergens in Limmen aan de kant van de weg wordt geplukt, blijkt: ’Een kapotte trein, tussen Uitgeest en Heiloo.’

Tsja, kan gebeuren.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen