Premium

RC Waterland gaat ook in tweede wedstrijd van het seizoen met ruime cijfers ten onder

RC Waterland gaat ook in tweede wedstrijd van het seizoen met ruime cijfers ten onder
Tom Bangma (r.) tekende zaterdag voor een try aan de kant van Waterland.
© Erik Rietman Fotografie
Purmerend

De meeste spelers van Rugby Club Waterland vormen een imposante verschijning op een doorsnee verjaardagsfeestje. In de ereklasse van de nationale rugbycompetitie is hun postuur echter relatief klein. Waterland ging zaterdag kansloos ten onder ging tegen promovendus Eemland (11-67). Waarmee plaatsing voor de kampioensgroep uit het zicht is.

„Fysiek gezien, zijn we één van de kleinste teams van de ereklasse”, zuchtte de nieuwe Waterland-coach Joop IJsselstein. „We hebben het vandaag op het fysiek verloren. We hebben een gebrek aan grote linebreakers en impactspelers zoals Eemland die wel heeft. Wij hebben er met Erik Veltman maar één.”

Na een goede start van de thuisploeg - waarbij Sander de Miranda na twee minuten uit een penalty voor de enige Purmerendse voorsprong van de dag zorgde (3-0) en het na een kwartier ook nog maar 6-10 stond - liep Waterlandal snel achter de feiten aan. De feiten hadden in dit geval namen als Jordy Hop, Camiel Kreijne en Robbin Schut. Deze snelle en lange spelers van de Amersfoorters overliepen de Waterlanders keer op keer, vooral langs de flanken.

Het verschil in fysiek was niet het enige nadeel waar de gastheren mee te akampen hadden. „We hebben het in de scrum heel zwaar gehad”, reageerde Waterland-captain Jesse Talman na afloop. „Het lukte collectief niet om een oplossing te vinden voor hun spel vandaag. Ja, pas in de laatste tien minuten maar toen was het al te laat. Dit was echt heel slecht.”

Try

Na 53 minuten leidden de bezoekers al met 6-60, waarna Waterland de tegenstander een tijd van scorenhield. Eén try en benutte conversie volgden er nog voor Eemland. Voordat Tom Bangma in de laatste minuut de Purmerendse nog enigszins redde door op aangeven van Willem Buren de bal toch eenmaal succesvol over de tryline te drukken.

Dat Eemland de Purmerenders de wil opdrong kwam niet als een verrassing. De bezoekers hebben sinds kort international Hugo Langelaan en de Georgiër Givi Berishvili onder contract. Laatstgenoemde was in 2011 met zijn land deelnemer aan het WK. Meerdere ploegen hebben zich versterkt, maar het is maar de vraag of al die nieuwelingen het seizoen afmaken. In de nieuwe competitieopzet kunnen de eerste drie wedstrijden het seizoen maken of breken. De beste vier ploegen van het afgelopen seizoen spelen om de Benecup en zijn direct geplaatst voor de kampioenspoule. De overige twaalf ereklasseteams zijn verdeeld over drie poules. De winnaars en de beste nummer twee houden kans op de titel, de overige acht ploegen worden verwezen naar de degradatiepoule.

„Het is wel een soort van competitievervalsing’’, stelde Waterland’s teammanager Lammert Talman. ,,Want je kunt voor een paar wedstrijden een paar heel dure spelers halen en zo in de kampioenspoule komen en je geen zorgen meer hoeven maken om degradatie. waarmee je degradatie voorkomt. „Toch vind ik het wel een positieve ontwikkeling. Want de buitenlandse spelers zorgen dat het algehele niveau in Nederland omhoog gaat En dat is wat we willen. Zonder dat soort jongens redt je het als club niet, waarbij Den Haag de enige uitzondering vormt. Die club heeft een brede jeugdafdeling.”

Na twee ruime nederlagen is duidelijk dat Waterland naar de degradatiepoule wordt verwezen. De Purmerenders sluiten de voorronde zaterdag af met een duel bij The Dukes, dat vorige week van Eemland won en zaterdag onderuit ging tegen Bassets. „We moeten slimmer gaan spelen’’, keek IJsselstein vooruit. ,,Dat houdt onder andere in dat we moeten kijken waar het voordeel ligt ten opzichte van de grote jongens als je klein en snel bent. Er is niets dat je niet kan trainen toch?”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen