Premium

Van de Groep maakt in Bunschoten van rotte vis groen gas

Van de Groep maakt in Bunschoten van rotte vis groen gas
Met twee computerschermen wordt het productieproces in de gaten gehouden
© Studio Kastermans/Ben den Ouden
Bunschoten

Groen gas van bedorven vis- en etensresten. A. van de Groep en Zonen kan vandaag de dag in theorie heel Bunschoten-Spakenburg voorzien van schoon gas. Een alternatief voor Gronings aardgas dat - nu al - beschikbaar is én wordt gebruikt.

Op het terrein van het familiebedrijf loopt Arie van de Groep (inderdaad, de vierde generatie) naar zojuist binnengekomen bakken afval. Nee, het ruikt niet naar bloemetjes of eau de cologne op de Haringweg. Hij klautert op een muurtje en bekijkt de inhoud: geen vissenkoppen, maar bedorven kattenvoer inclusief verpakking. „De verpakking scheiden we, organisch afval gaat de vergister in. Alles wat rot, is goed.”

Werkelijk alles (wat rot is) wordt aangevoerd. Van visresten tot koeken, van broden tot salades. Eten met een productiefout en daardoor onverkoopbaar, of restanten die niet zijn verkocht. Als het maar rot. „Afval dat móét worden opgehaald”, zegt Van de Groep.

Het is begin 2006 als ’zijn project’ vorm krijgt. Het bedrijf maakt tot die tijd naam als inzamelaar en verwerker van visresten. Daar werd - en wordt nog altijd - dierenvoer van gemaakt. Vanaf 2006 zet de familieonderneming visresten óók om in ’schoon gas’. Eerst een neventaak, voor eigen gebruik, nu ook voor externe bedrijven (lees: huishoudens).

In 2008 krijgt Arie van de Groep ’project groen gas’ in de schoenen geschoven. Van de Groep had zijn opleiding als technicus aan de TU Delft afgerond en kwam bij het familiebedrijf werken. Duurzaam gas, gas van organisch afval: dat wordt de toekomst, dacht hij.

Het toen nog ondergeschoven kindje staat hedendaags op gelijke voet in het bedrijf met de productie van diervoeding. Landelijk gezien behoort de gastak van het familiebedrijf zelfs tot een van de grootste spelers.

In praktijk rijden grote vrachtwagens (jaarlijks zo’n 50.000 ton) organisch afval het terrein op. Allereerst worden verpakkingsmaterialen gescheiden van rottend voedsel. Het organisch afval verdwijnt daarna in de vermaler en komt zo klein mogelijk naar buiten. Vervolgens worden deze restanten verhit; bacteriën gaan dood, het materiaal gaat een van de twee grote vergisters in en er borrelt gas op. Uiteindelijk blijven er slechts milieuvriendelijke restanten over.

Met het geproduceerde gas kan het bedrijf in theorie heel Bunschoten-Spakenburg voorzien. Het ’schone’ gas is direct vanaf het terrein op de Haringweg aangesloten op het gasnetwerk. Vlak voor het verlaten van de eigen gasbuizen krijgt het een stofje mee, waardoor het net als elk ander gas ruikt. Want daar draait het nu om: het gas moet net als elk ander aardgas ’zijn’.

Van de Groep neemt ons mee naar een ruimte met twee computerschermen. Ondertussen passeren we collega Bertus. Hij en Van de Groep nemen plaats bij de schermen. Enthousiast probeert Bertus een en ander uit te leggen. Op de computerschermen zien we (bijna-)live data van de machines. Gaat er iets fout, dan waarschuwen de systemen direct. De kleppen gaan dicht en gas dwarrelt niet meer het netwerk van huishoudens in.

Van de Groep maakt in Bunschoten van rotte vis groen gas
Van de Groep wil meer opslagruimte voor groen gas, gesprekken erover zijn gaande.
© Studio Kastermans/Ben den Ouden

Dat we met een stel knappe koppen te maken hebben, lijkt duidelijk. We nemen plaats in een vergaderruimte. Achter Van de Groep zijn de weilanden en water te zien.

Haken en ogen

Ja, de overheid wil van Gronings gas af. Ja, Van de Groep biedt alternatief, groen gas aan. En ja, het familiebedrijf produceert elk uur genoeg gas (1200 kuub) om een huishouden jaarlijks van schoon gas te voorzien.

Momenteel gutst het gas veelal direct de leidingen van huishoudens in het Eemland en Amersfoort in - vermengd met aardgas. Om die reden spreken we over ’grijs gas’. Het gas blijkt grijs vanwege externe factoren. Wetgeving, bijvoorbeeld. „Zonde, want ons gas heeft een reductie van 80 procent ten opzichte van aardgas.”

Opslagruimte

Opslagruimte is het sleutelwoord. Van de Groep wijst naar de weilanden achter zich. Het bedrijf is in staat om heel Spakenburg-Bunschoten en zelfs een deel van de nabije omgeving van schoon gas te voorzien, als er opslagruimte bij komt. Gesprekken daarover zijn gaande.

Die gesprekken worden overigens niet alleen met de politiek en het bedrijfsleven gevoerd. Ook de omgeving wordt betrokken. „Er is een klankbordgroep met bewoners uit alle windrichtingen. Vanwege geuroverlast, ja. De wind staat gelukkig vaak richting het water.” Inmiddels kijkt alles en iedereen mee over de schouders van het bedrijf. Van de Groep blijkt zich steevast aan de vergunningen te houden. Buurtbewoners, verenigingen en bedrijven begroet hij graag; samen moet tot een leefbare toekomst worden gekomen.

Het bedrijf kan vandaag de dag niet meer anoniem blijven. „Vroeger waren we niet zo van naar buiten treden”, vertelt hij met een lach op zijn gezicht. „Het hoort erbij. Gas is een mooi product. In tegenstelling tot stroom kan je het opslaan. We zijn, als familie, enorm trots op ons (groene) gas.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen