Premium

Kijken, luisteren, knutselen en kiezen op Cultuurparade Purmerend

Kijken, luisteren, knutselen en kiezen op Cultuurparade Purmerend
NVHer geeft een demonstratie voor de Purmaryn en later in de grote zaal.
© Foto Erik Rietman
Purmerend

„Ik wist wel dat het er was, maar niet precies wat jullie deden”, krijgt Jan van Filmhuis Purmerend te horen. „Misschien kom ik weleens kijken, nu ik dit gezien heb.” Dit is precies waar de Cultuurparade voor bedoeld was.

De Purmaryn, Filmhuis Purmerend, P3, De Verbeelding, Cultuurhuis Wherelant, Bibliotheek Purmerend, het Purmerends Museum en het NKT laten Purmerend en omstreken zondag kennismaken met het culturele aanbod in de stad. Ze laten zien wat er komend seizoen allemaal te doen is.

In en om de Purmaryn krijgen met name de amateurverenigingen een podium, waaronder Dansschool NVHer, Les Tigres en Stedelijk Orkest Purmerend. Harmonie Crescendo speelt samen met Beemster Fanfare en Ilpendams Fanfare filmmuziek van John Williams, ’James Bond’ en ’West side story’. Dirigent Wim Klaver verklapt vast dat Crescendo in het voorjaar met Sjors van der Panne op hetzelfde podium in de Purmaryn staat.

Spijkerbroek

Voor de deur geeft Dansschool Lisette een demonstratie. „Deze les is voor volwassenen. Doe vooral mee.” Anouk werft leerlingen voor de nieuw te starten lesreeks dance en shape. Kinderen in roze balletpakjes, witte tutu-achtige pakjes en met vrolijk gekleurde linten in het haar, vrijwel allemaal met balletmaillots in sneakers, stromen naar voren om actief mee te doen. De meeste volwassenen blijven echter staan kijken. „Tsja, mijn spijkerbroek, hè, die rekt niet mee.”

Illusionist David Nathan heeft het makkelijker. Hij krijgt zonder morren Dirk op het podium voor een zogenaamde ’mindfuck’: hij gaat Dirks gedachten lezen. Welk dier trekt de kersverse assistent uit een zak? David tekent een soort sneeuwpop op benen en voegt details toe zodra Dirk zegt welk dier hij heeft. De kinderen, van wie velen geschminkt als gevaarlijke of juist sprookjesachtige wezens, zien dit valsspelen gelijk en komen luid in opstand. Toch herhaalt Nathan het spelletje twee keer. De derde keer trekt Dirk ’giraf’. Hoe redt David zich daaruit? Met gemak, natuurlijk; hij is immers illusionist. Hij laat gewoon de kop omhoog schuiven over het papier. „Volgens mij gaf hij mij de laatste keer een zak met alleen maar giraffen”, vermoedt Dirk. „Maar het is wel mooi dat hij die nek zo laat groeien. Dat verwacht je niet.’’

Bij Cultuurhuis Wherelant kan iedereen zelf aan de slag. Adri Biemond staat voor de deur met een blok marmer. ,,Wil je het eens proberen? Kom maar! Het is niet moeilijk: je laat gewoon de hamer vallen en met de terugslag laat je hem terugveren. Het kost eigenlijk helemaal geen kracht. Ik kan zo uren doorgaan.’’ Ze is heel enthousiast over de cursus die ze volgt bij beeldhouwer Rob Schreefel, zodat je je bijna gelijk wilt aanmelden.

Kunstacademie

Binnen is Britt Gastkemper (9) heel serieus aan het werk. Ze maakt een hart van klei. ,,Ik wil later naar de kunstacademie’’, vertelt ze. ,,Wat ik hier ga doen, weet ik nog niet, maar ik vind het heel leuk om te knutselen. Thuis teken ik heel veel, onder andere bekende stripfiguren. De tekeningen die ik niet zo mooi vind, verkoop ik, bijvoorbeeld op Koningsdag.’’

,,We kwamen voor de open lessen van de muziekschool’’, vertelt Britts moeder Claudia. ,,Ze heeft op school harples gehad en wilde daarmee verder.’’ Britt maakt echter geen woorden vuil aan muziek, ze is heel stellig: ,,Ik ga veel liever knutselen!’’ Ze zal niet de enige zijn die geïnspireerd thuiskomt.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen