Premium

Korenlint in Haarlem vraagt met tientallen koren en 23 locaties om planning

Korenlint in Haarlem vraagt met tientallen koren en 23 locaties om planning
De Waltzing Mathildas zatedag in actie in café de Zwaan.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De zestiende editie van het Korenlint in Haarlem kan gerust een muzikale reis rondom de wereld genoemd worden.

Het koor Kuzola uit Velsen vertegenwoordigt Afrika, terwijl Grenouille een Amerikaanse en een Oekraïense tijdgenoot van Mozart voor het voetlicht brengt en Popayán uit Parijs juist het accent weer weet te leggen op Zuid-Amerika.

Met 23 locaties waar zowel zaterdag als zondag een veelvoud aan koren te zien is, vraagt een bezoek om een planning van bijna militaire precisie.

Als het opstellen van de instrumenten en het uittesten van het geluid van Barbees & Barflies in Café de Zwaan zondagmiddag ervoor zorgt dat de planning uitloopt, besluit een deel van het publiek alvast door te lopen naar de overkant om vooral geen seconde te missen van Popayán. Naar het optreden van dat laatste koor werd zondag duidelijk uitgekeken.

De zaal van de sociëteit De Vereeniging zit voor aanvang van hun concert al vol. Mensen houden stoelen bezet voor vrienden en familie die mogelijk wat later komen. Een telefoon op de zitting betekent dat er nog iemand aan moet komen. Het optreden in De Vereeniging is het tweede optreden van het Parijse koor op zondag en het is een uitgebreide versie.

Voor dit optreden werkt het koor samen met tango trio Tangata. Daardoor wordt het publiek niet alleen verrast met Colombiaanse traditionele liederen, waarin vaak de strijd van het land doorklinkt. Het tweede deel van het extra lange optreden staat de Argentijnse tango centraal, waarbij ook dansers in actie komen. Die combinatie zorgt voor het meest enthousiaste publiek van de zondag.

Er is voor bezoekers aan het Korenlint voldoende kans zelf mee te zingen. De dirigent van het mannenkoor Noot aan de Man - en de enige vrouw van het gezelschap - nodigt het publiek in de Doelenzaal van de bibliotheek uit om mee te zingen met ’California dreaming’.

In de Grote Kerk staat een man uit het publiek zelf op om de andere aanwezigen te dirigeren als het Amsterdams Gouwe Ouwe Koor ’Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ inzet. De eigenlijke dirigent kijkt even verwonderd om, maar vindt het prima.

Een bezoekje aan het Korenlint vraagt niet alleen om een strakke planning, het helpt ook als de plattegrond van de binnenstad een beetje in het hoofd zit.

,,Ik heb mijn route zo gepland dat ik het allemaal haal. Dat maakt dat helaas Frisk aan het Spaarne afvalt voor een bezoekje, want dat haal je bijna niet”, zegt een vrouw die in Café de Zwaan staat te wachten op de start van Barbees & Barflies. Voor de ingang van het stadhuis zijn twee vrouwen verwoed aan zoeken naar het Prinsenhof. ,,We zijn hier vreemd, dan helpt het als mensen je even op weg helpen.”

Voor bezoekers die zich afvragen of ze zelf mee zouden kunnen met een koor, zitten in de Librije van het stadhuis Elise Blesgraaf en Paula de Wit klaar. Ze helpen twijfelende zangers op weg. Een vrouw die een lied van Jasperina in kopstem inzet, krijgt het advies om met haar praatstem te zingen. ,,Gebruik je hele stem, niet alleen de hoge noten. Je hebt een leuke stem, daar moet je wat mee doen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen