Myron Boadu, de spits ’die niet kan koppen’, kopt raak voor winnend AZ [video]

Den Haag

AZ heeft zaterdagavond Sparta overklast. De thuiswedstrijd in Den Haag leverde een 5-1 overwinning op, met twee doelpunten van Myron Boadu en twee van Oussama Idrissi. Opmerkelijk: een van de doelpunten van Boadu was een kopbal.

Twee dagen geleden zag Boadu nog elke kopbal mislukken. Na afloop van de donderdagtraining deed hij met enkele ploeggenoten nog wat extra oefenvormen met voorzetten. De voorzetten kwamen goed aan, maar wat Boadu ook probeerde, zijn kopballen mislukten hopeloos. „Klopt, ik kan niet koppen. Dat moet beter”, zei Boadu daarna schuldbewust. Ook trainer Arne Slot maakte de zaken niet mooier dan ze waren. „Nee, koppen is niet echt een kwaliteit van Myron. Dat hebben we tegen Antwerp laatst nog gezien”, zei Slot, doelend op een open kans waarbij Boadu naast kopte.

Dagelijkse kost

Maar zie daar, AZ-Sparta is iets meer dan een half uur oud als Boadu een afgemeten voorzet van Calvin Stengs binnen knikt. Koel, alsof het dagelijkse kost voor hem is. Toegegeven, de centrale verdedigers van Sparta geven hem alle ruimte, maar dan nog: een kans als deze zou Boadu donderdag om zeep hebben geholpen.

Myron Boadu, de spits ’die niet kan koppen’, kopt raak voor winnend AZ [video]
Myron Boadu kopt, maar de bal gaat over. Eerder in de wedstrijd heeft hij met een rake kopbal AZ op 3-1 gezet.
© Foto ANP

De rake kopbal van Boadu is de 3-1 van AZ in een wedstrijd die een bijzonder begin kende. Binnen een minuut krijgt Sparta-spits Halil Dervisoglu een kans als Ron Vlaar zich op vreemde wijze verstapt. Het loopt goed af voor AZ. Twee minuten later is het wel raak. Na een corner van AZ zelf gaat bij AZ alles mis wat mis kan gaan. Een opeenstapeling van ziekenhuisballen en missers brengt de bal bij Abdou Harroui. Die schiet van grote afstand in het lege doel – want keeper Marco Bizot was tevergeefs heel ver uitgekomen.

De struikelstart wordt door AZ razendsnel goedgemaakt. Na een corner legt Vlaar de bal terug op Idrissi, die van dichtbij via de paal binnentikt. Een kwartiertje later zet Boadu AZ op voorsprong met een doelpunt waarbij zijn snelheid – wél een kwaliteit van hem – wordt uitgebuit. Stengs stuurt hem de ruimte in, Boadu sprint Jurgen Mattheij eruit en schiet in de lange hoek raak. Via de kopbal van Boadu en een tweede doelpunt van Idrissi loopt AZ vervolgens nog voor rust uit naar 4-1.

Myron Boadu, de spits ’die niet kan koppen’, kopt raak voor winnend AZ [video]
Oussama Idrissi (midden) wordt gefeliciteerd na een van zijn doelpunten.
© Foto ANP

Zo weet AZ al snel zeker dat het de derde thuiswedstrijd in Den Haag gaat winnen. Eerder speelde het er tegen FC Marioepol (4-0) en FC Groningen (0-0). Of het niet een nadeel is dat zijn elftal de thuiswedstrijden nu op kunstgras moet spelen, werd Slot vrijdag gevraagd. „Nee, dat denk ik niet. We sproeien onze trainingsvelden vaak en dan lijken ze op kunstgras. De bal gaat er net zo snel rond. En niet de ondergrond maakt het verschil, maar de kwaliteit van de pass”, aldus Slot. Deze avond blijkt dat vooral bij de 2-1 van AZ, waarbij de pass van Stengs precies goed is voor Boadu.

Door de 4-1 voorsprong bij rust is de tweede helft een formaliteit. AZ, dat door de comfortabele stand nog wat spelers vroeg kan wisselen, komt in de slotfase nog op 5-1 door een rake strafschop van aanvoerder Teun Koopmeiners.

AZ-Sparta 5-1.

2. Harroui 0-1, 4. Idrissi 1-1, 16. Boadu 2-1, 33. Boadu 3-1, 45. Idrissi 4-1, 81. Koopmeiners (pen.) 5-1.

Toeschouwers: 8.327.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar (63. Hatzidiakos), Wuytens, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs (77. Clasie), Boadu (77. Sugawara), Idrissi.

Sparta: Coremans; Karami, Vriends, Mattheij, Abels; Rigo, Smeets, L. Duarte (46. Ache); Harroui, Dervisoglu (46. Veldwijk), Rayhi (77. D. Duarte).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen