Premium

Projectontwikkelaars krijgen in Purmerend de rekening voor groen, parkeren en huurwoningen

Projectontwikkelaars krijgen in Purmerend de rekening voor groen, parkeren en huurwoningen
Bouwproject in wording.
© Archieffoto
Purmerend

Particuliere projectontwikkelaars die aan de slag gaan in Purmerend, moeten er rekening mee houden dat ze gaan meebetalen aan groenonderhoud, parkeervoorzieningen en de bouw van sociale huurwoningen.

Het college heeft daarvoor de nota Gebiedsoverschrijdende Kosten Purmerend opgesteld. Daarin zijn de regels opgenomen op basis waarvan projectontwikkelaars moeten meebetalen. Het gaat om bijdragen voor verbetering van groen en mobiliteit, bijdragen aan parkeervoorzieningen als er in een plan op eigen terrein geen parkeermogelijkheden zijn, en bijdragen van ontwikkelaars die zelf niet kunnen voldoen aan de eis dat hun bouwplan minimaal dertig procent sociale huurwoningen bevat.

De gemeente Purmerend kan op die manier miljoenen besparen op de eigen uitgaven. Voor verbetering van mobiliteit en groen staat bijvoorbeeld een bedrag van bijna 17 miljoen euro gepland. Maar daarvan wordt naar verwachting een slordige 5,5 miljoen euro in rekening gebracht bij projectontwikkelaars. De kosten zijn afhankelijk van de grootte van een bouwplan.

Voor de aanleg van parkeervoorzieningen in het centrumgebied, als een ontwikkelaar niet aan de eis kan voldoen om die op eigen terrein te realiseren, staat een bedrag van 10.000 euro per parkeerplaats genoemd. Dat geld kan bijvoorbeeld worden gestoken in de exploitatie van de halfverdiepte parkeergarage die de gemeente wil aanleggen voor en naast het stadhuis aan de Purmersteenweg.

Ten slotte is er de eis dat projectontwikkelaars bij nieuwe bouwinitiatieven moeten voldoen aan de verdeling dertig procent sociale huur, dertig procent doorstroomwoningen en veertig procent vrij in te vullen. Een ontwikkelaar kan een tekort aan sociale huur onder voorwaarden afkopen voor 30.000 euro per woning. De gemeente heeft zelf al verschillende locaties op het oog waar de te compenseren woningen kunnen worden gebouwd.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen