Premium

Open dag brandweer Purmerend: wachtrijen ’bijna’ zo lang als bij De Efteling

Open dag brandweer Purmerend: wachtrijen ’bijna’ zo lang als bij De Efteling
Jona assisteert de brandweer met de hydraulische schaar.
© Foto Erik Rietman
Purmerend

Lachende gezichten, historische brandweerwagens en actieve brandweerslangen, politieagenten, liveshows en wachtrijen waar een gemiddeld pretpark jaloers op zou zijn. Waar? Gewoon bij de open dag van de brandweer in Purmerend.

Vanaf het begin stonden de kinderen zaterdag in lange rijen klaar om een foto te maken in een brandweer- of politieauto of om zelf de brandweerslang te bedienen. Anderen wilden maar al te graag een ritje maken met de échte brandweermannen of de lucht in met de kraan.

Wanneer het tijd is voor de heuse brandweershow verzamelt iedereen zich rond het gecontroleerde vuur dat de ’helden in het rood’ met goede afloop bestrijden. Quincy Strok (8) is aandachtig toeschouwer tijdens de open dag. De dag die samen valt met zijn verjaardag. ,,Ik wil later ook brandweer worden”, zegt de jarige job. ,,Niet als chauffeur, maar om zelf de branden te blussen.” De kleine held in wording heeft een klein probleempje. ,,Ik heb wel een beetje last van hoogtevrees, maar dat gaat later wel weer over.”

Naast Quincy lopen er nog tal van brandweermannen in spé rond op het kazerneterrein aan de Gorslaan in Purmerend. Mason van Santen is nog maar drie, maar weet het al zeker. ,,Ik word later brandweerman.” Milo Wartenberg (7) vindt brandweermannen wel stoer, maar verkiest toch een carrière als DJ of voetballer.

Populair

André Siebelink (51) straalt als hij de massa mensen ziet die een kijkje zijn komen nemen. ,,Het geeft heel goed aan hoe populair de brandweer nog is”, aldus de brandweercommandant. ,,Ik geef leiding aan vijf posten in de regio. Dit zijn zo’n 130 vrijwilligers en 30 man beroepspersoneel. Samen rukken we zo’n 1100 keer per jaar uit.” Als de brandweer uitrukt, denkt men meestal aan brand. Siebelink geeft aan dat het takenpakket van zijn manschappen echter veel groter is. ,,We worden maatschappelijk heel breed ingezet. We assisteren heel veel hulpdiensten. Zeker 250 inzetten op jaarbasis zijn samen met de ambulances, maar ook regelmatig met de politie.”

De samenwerking met de verschillende hulpdiensten komt ook tot uiting bij het Young Fire and Rescue Team. Nienke Snel (14) maakt hier kennis met een combinatie van politie, reddingsbrigade, Defensie, Rode Kruis, gemeente en de brandweer. ,,Ik wil later graag bij de marine en in dit samenwerkingsverband word je heel breed opgeleid voor een latere functie bij Defensie. Dat trok me aan.” Terwijl de brandweer, maar ook Defensie, tot voor kort nog een mannenaangelegenheid was, kiezen tegenwoordig steeds meer vrouwen voor een loopbaan in die richting. Nienke: ,,Bij onze club zitten zelfs tien meiden en maar vijf jongens. Ook onder de jeugdleiders zijn veel meiden. Dit geeft aan dat het voor meiden ook gewoon heel leuk is.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen