Premium

Brandjes blussen en reanimeren bij open dag brandweer in Heemskerk

Brandjes blussen en reanimeren bij open dag brandweer in Heemskerk
Open dag van de brandweer Heemskerk: knippen en de bestuurder redden.
© Foto Ronald Goedheer
Heemskerk

De vierjarige Lucas houdt een gigantische brandslang zo goed mogelijk vast. Hij krijgt een beetje hulp van een jonge brandweerman van de jeugdbrandweer. Uit de slang dendert het water op volle kracht naar voren. Lucas blust een namaakhuis met zijn leven. „Klasse jongen”, zegt zijn vader trots, als Lucas zijn spuitdiploma ophaalt.

De open dag bij de brandweer in Heemskerk trok afgelopen zaterdag veel publiek. Albert Jansen, coördinator van de open dag, is daar blij mee. „We hebben een succesvolle dag. Er is voldoende publiek, het weer zit mee en we hebben aanmeldingen van belangstellenden.”

Dat laatste vindt hij vooral fijn, want het korps kan wel wat extra handen gebruiken. Daarom is het thema van de open dag ’Word jij onze nieuwe vrijwilliger’. Een dagje in brandweervoertuigen kijken en demonstraties ervaren is de uitgelezen kans om nieuwe vrijwilligers voor de brandweer te enthousiasmeren.

Brandweerman Jansen hijst zich vervolgens in zijn brandweertenue, hij zet een gele helm op en loopt naar de demonstratieplek. Achter hekken en op voldoende afstand kijken ouders met kinderen toe hoe Jansen en zijn team een bewustwordingsdemonstratie geven. „Een vlam in de pan kan iedereen overkomen”, klinkt het door de microfoon. „Maar blus nooit met water.”

Als de brandweer een dopje water toevoegt aan de smeulende pan op het vuur, ontstaat er een gigantische vuurwolk. Ouders filmen met mobieltjes, kinderen houden de vingers in de oren, bang voor een knal. Het vuur verwarmt de gezichten van de toeschouwers. „Ik heb het warm”, zegt een jongen tegen zijn ouders, voordat hij de benen neemt.

Terwijl veel bezoekers buiten zien hoe brandweerman Jansen de vlam in de pan dooft, is Lucas druk een leven aan het redden. „Even controleren, ademt hij?”, vraagt een brandweerman aan Lucas, die driftig zijn hoofd schudt. „Oké, dan gaan we door met reanimeren.” Lucas blaast lucht in de oefenpop en geeft ontelbare borstcompressies. Dan controleert de blonde jongen nogmaals de ademhaling. „Ja, hij ademt.” De brandweerman geeft hem een high five. Zijn vader Peter en opa Frans zijn ook blij. „Hij leeft, goed gedaan”, complimenteert Peter zijn zoon.

Rick Zonneveld zet een witte helm bij zichzelf en bij zijn dochter Jessie (8) op. Samen forceren ze een deur met een ’bonkie’, oftewel een deurram. Dat gaat niet eenvoudig. Rick ramt er op los: „Ja, die deur moest wel even open natuurlijk.” Jessie: „Ik vond het zwaar, maar wel leuk.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen