Premium

Küverbunker in Wijk aan Zee open tijdens Monumentendag, een schakeltje in de Festung IJmuiden

1/2
Wijk aan Zee

Eén groot fort was de wijde omgeving van IJmuiden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De Festung IJmuiden moest een aanval over zee, maar ook over land kunnen weerstaan. In het gebied werden 1200 bunkers uit de grond gestampt. Zaterdag kon een bijzonder exemplaar in Wijk aan Zee worden bezocht, een Küverbunker van Wiederstandsnest 122.

Als onderdeel van de Monumentendag (die het hele weekend duurde) opende de Küverbunker in het bos achter de Julianaweg zaterdag de deuren. Waar veel bunkers onder het duinzand zijn verdwenen, is deze bunker volledig toegankelijk.

Arbeid

Dat is dankzij de noeste arbeid van de vrijwilligers van Rondje Wijk aan Zee, die graag hun dorp willen laten zien aan de bezoekers. De geschiedenis van de oorlog hoort daarbij. In die jaren moesten de bewoners vertrekken omdat het dorp binnen de Festung IJmuiden lag.

De bunker is volledig uitgegraven, vertelt Greet Cudovan van Rondje Wijk aan Zee. Dat was drie jaar geleden. Een enorme klus, want de bunker was voor driekwart gevuld met zand. Het resultaat mag er zijn. Vier ondergrondse kamers, waarin acht soldaten en twee (onder)officieren waren gehuisvest.

De verblijfsruimte voor de twee hogergeplaatsten is zeer bijzonder vanwege de muurschilderingen die er te zien zijn. Zo is vaag nog de tekening van een parachutist waarneembaar met het bijschrift: ’Wir springen für Deutschland’. Ondertekend door een zekere Pullem.

Ook in Gotische letters opgetekende marsliederen. De vertaling is erbij geplaatst: ’Niet iedereen kan een veldheer zijn/Maar een ieder is soldaat/Elke man in onze gelederen/is verantwoordelijk voor zijn eigen daad’. Dat klinkt strijdvaardig, maar, fluistert Greet: ,,Eigenlijk hadden ze hier geen zak te doen.’’

Want de vijand, die kwam niet. Niet over zee, noch over land. De Festung IJmuiden is nooit getest.

De Küverbunker was gericht op het oosten, op het land dus, en niet op zee. Hij lag vlakbij de grenspost Zeestraat. Daar kon de Festung geopend worden voor verkeer uit de richting Beverwijk door twee grote betonnen blokken opzij te schuiven.

Vanuit de bunker kon via een onderaardse gang een ’Tobruk’ bereikt worden. Een betonnen opening in de grond voor een soldaat die een mitrailleur bediende. Was er een aanval dan kon deze schutter via de zestig meter lange tunnel zijn wapen bereiken en de vijand bestoken.

Ook deze gang is toegankelijk. De trots van de bunker is het. ,,Ja, die tunnel is heel bijzonder’’, zegt Greet. ,,Ik doe hier rondleidingen met schoolklassen en die tunnel is altijd een succes. Ze willen er steeds opnieuw doorheen.’’

Greet Cudovan schreef in 2015 een boekje met oorlogsherinneringen van Wijk aan Zeeërs. Een herziene versie met nieuwe verhalen presenteert ze op 24 oktober in Museum Kennemerland in Beverwijk.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen