KLM-topman over cao-bod: ’Als je tegenwind ziet komen, moet je je daarop voorbereiden’

Pieter Elbers, CEO KLM

Schiphol De cao-onderhandelingen bij KLM hebben nog steeds niet tot een akkoord met alle bonden geleid, waardoor nieuwe stakingen dreigen. Kan KLM dan echt niet meer betalen? „Als je tegenwind ziet komen, dan moet je je daar op voorbereiden.”

KLM-topman Pieter Elbers geeft tijdens het KLM Open even een inkijkje over de cao-onderhandelingen. „Vanmorgen werd ik om drie uur gebeld dat de nachtelijke onderhandelingen opnieuw zijn vastgelopen. Vijf van de acht vakbonden leggen het resultaat aan hun achterban voor, maar drie helaas niet. Dat terwijl we toch echt serieuze en intensieve gesprekken hebben gevoerd.”

De vakbond VNC, die de meeste cabinepersoneel vertegenwoordigt, overweegt nu ook acties. FNV heeft al aangekondigd opnieuw naar het stakingswapen te grijpen. Al twee keer legde het grondpersoneel het werk twee uur neer. Volgende week, de datum staat nog niet vast, wordt vier uur gestaakt. Vooralsnog alleen door grondpersoneel: de koffersjouwers, catering, tankdienst en dergelijke. FNV heeft ook cabineleden, maar die komen nog niet in actie.

De eerdere acties hadden tot gevolg dat vluchten werden geannuleerd of vertraging opliepen. Het heeft KLM volgens Elbers enkele miljoenen gekost. Dat zal een volgende keer alleen maar meer worden. „Acties helpen het bedrijf niet en ook de werknemers niet. Het is ook zeker niet goed voor het imago van KLM”, vreest Elbers. Voorheen was Air France berucht vanwege de vele stakingen. In Frankrijk is het nu relatief rustig. De klantwaardering bij KLM is al aan het dalen. „Bij een pak sneeuw is er nog begrip voor de vertragingen. Bij stakingen niet.”

Winstdeling

De KLM-directeur blijft volhouden dat er goed aanbod ligt voor de komende jaren. „We hebben de laatste jaren enorm op de kosten gelet zodat we weer konden investeren in nieuwe vliegtuigen. De resultaten zijn de laatste jaren goed en daar profiteert iedereen van. We hebben vierhonderd miljoen in drie jaar aan winstuitkeringen aan het personeel gegeven. We hebben drieduizend nieuwe mensen aangenomen. We bieden werk aan ruim 30.000 mensen en dat willen we in de toekomst ook zo houden. We moeten niet in een negatieve spiraal terecht komen. De Nederlandse markt draait nog wel goed, maar internationaal zijn er veel signalen dat het minder goed gaat. De handelsoorlogen, de Brexit, de problemen in Brazilië, een stijgende kerosineprijs, dalende vrachtopbrengsten en dergelijke. We hebben een bod neergelegd waarvoor we ons in de BV Nederland en zeker internationaal niet voor hoeven te schamen.”

Wanneer er nieuwe acties komen, is nog niet duidelijk. Komende week, stelde de FNV. Maar die worden dan wel 48 uur van te voren aangekondigd. Wanneer KLM weer met de onwillige bonden aan tafel schuift, is evenmin bekend.

FNV kondigt nieuwe acties aan bij KLM

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen