Brexit aan Zee wordt groot strandfeest in Wijk aan Zee

Ron Toekook en Jan Paul de Wildt.
Wijk aan Zee

Het was een enerverende en volle week voor Ron Toekook en zijn kernteam. Deze week zijn belangrijke besluiten gevallen. Ron Toekook bedacht Brexit aan Zee.

Het oorspronkelijke idee was om een groot strandfeest te organiseren, maar het leek het team een goed plan om het hoofdpodium op de Dorpsweide te plaatsen.

,,Afgelopen week zaten we bij de gemeente en toen bleek dat zij het feest liever op het strand wil’’, vertelt Ron in zijn nieuwe kantoor. ,,Het wordt dus een compleet strandfeest met een groot podium op het strand en enkele kleine podia door het dorp.’’

De volgende stap is om alle podia te vullen met artiesten die aansluiten bij de doelgroep. Hij kiest bewust niet voor de hele grote bands, zoals Bløf en De Dijk.

,, Ik heb de voorkeur voor bands die op punt van doorbreken staan of goed gedraaid hebben in festivalcircuit. We willen niet dat mensen op de bonnefooi naar Wijk aan Zee komen alleen om een grote band te horen. We willen dat mensen komen voor het fotomoment in de middag’’, benadrukt Ron.

Want daar gaat Brexit aan Zee natuurlijk om: het fotomoment. ,,We hebben geluk dat het fotomoment rond de middag is. Dan is het eb op het strand, dus kunnen we veel mensen kwijt.’’

Om dat moment goed te organiseren, heeft Ron deze week gesproken met het Amsterdamse bedrijf Kumpany van Wijk aan Zeeër Jan Paul de Wildt. Dat bedrijf komt met voorstellen wat precies op het strand gedaan kan worden als fotomoment.

Waar nog hard aan gewerkt wordt, zijn verschillende vergunningen. Om vuurwerk af te mogen steken, bijvoorbeeld. ,,Hoe gaan we dat precies doen? Vanaf het water?’’ Het zijn vragen waar nog geen antwoord op is. Verder moeten allerlei logistieke zaken geregeld worden, zoals het inventariseren van het aantal parkeerplekken. ,,We hebben een heel korte periode om alles omtrent vergunningen en veiligheid goed te regelen.

We zijn daarom heel blij dat de gemeente echt goed meewerkt.’’

Tussendoor is er naast landelijke media-aandacht ook aandacht over de grens. Een journalist van The Wall Street Journal hing aan de telefoon en een Ierse nieuwszender wil live verslag komen doen van het festival. ,,Iedereen kent het festival.’’ Sinds maandag heeft Ron contact met een Brit die aan zijn kan van het kanaal een terugzwaaifeest gaat organiseren.

Gaat Brexit aan Zee door als de Brexit uitgesteld wordt? Het is een vraag die Ron veel heeft gehad. ,,Ja, het gaat door. Het is geen politiek festival. We wensen de Britten het beste, daar gaat dit festival om.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen