Premium

Gaten in muren: ’Ja er moet nog veel gebeuren bij RWZ’, constateert nieuwe trainer Levinho Wijdenbosch

Gaten in muren: ’Ja er moet nog veel gebeuren bij RWZ’, constateert nieuwe trainer Levinho Wijdenbosch
Levinho Wijdenbosch: ,,De spelers van RWZ mogen hun borst natmaken bij mij, want ik geef intensieve conditietrainingen.”
© Foto Ronald Goedheer
Zaandam

Over een week start de voetbalcompetitie bij de amateurs. Voor het Zaandamse Rood-Wit Zaanstad is bijna alles anders. Diverse nieuwe spelers, Levinho Wijdenbosch als nieuwe trainer én een nieuw complex. RWZ hoopt, als de deadline gehaald wordt, op zondag 29 september op sportpark Poelenburg de eerste officiële thuiswedstrijd te spelen.

Er wordt getraind op het kunstgras van het oude Zilvermeeuwen-complex, maar tot nu toe is dat slechts een van de weinige voorzieningen. Op de dag van het interview met Wijdenbosch is de kantine nog verre van af en zitten er nog gaten in de muren van de kleedkamers, waarvan bovendien de deuren niet dicht kunnen. Ook zijn nog niet alle douches aangesloten. „Ja, er moet nog aardig wat gebeuren”, aldus de oefenmeester. „Maar als straks alles klaar is, mogen we echt trots zijn op ons nieuwe complex. Je moet niet vergeten dat het bijna twee jaar leeg heeft gestaan.”

De 35-jarige Zaandammer vervolgt: „Het doel is om hier een plekje te creëren voor de Turkse gemeenschap. De mensen komen niet alleen voor het voetbal, ook wil de oude generatie graag hun rummikub spelen in de kantine. Net als op de oude locatie.” Wijdenbosch is onder de indruk van de saamhorigheid binnen RWZ. „Op het oude complex heb ik ook nog een paar trainingen gegeven en het was prachtig om te zien hoeveel mensen er langs de kant aan het kijken waren.”

De in mei aangestelde hoofdtrainer vervangt Faruk Kibaroglu en traint nu ruim een maand de selectie van zijn nieuwe club. Bij Hercules Zaandam had hij geruime tijd het tweede elftal onder zijn hoede en de laatste vier jaar de zaterdag-1. „Ik hoopte bij de club mijn kans te pakken bij zondag-1”, bekent Wijdenbosch. „Maar Carl Ern heeft een prima seizoen gedraaid en dus logisch dat ik moet wachten op mijn kans. Toen ik in mei bericht kreeg dat Faruk ging stoppen, begon het balletje tussen mij en RWZ snel te rollen.”

,,Ik was klaar voor een nieuwe stap. Nu ben ik de hoofdverantwoordelijke voor de opstelling en trainingen. En ik hoef mij minder bezig te houden met het motiveren van ontevreden jongens die te kort komen voor het eerste elftal. Ik ga nu op eigen benen staan.”

Toch is motivatie wel een ’dingetje’ bij RWZ. Eind vorig seizoen was de opkomst bedroevend en het deed trainer Kibaroglu besluiten het voor gezien te houden. Op de eerste trainingen begin augustus was het ook rustig. Wijdenbosch: ,,Gemiddeld kwamen er twaalf jongens, terwijl ik er in totaal zo’n veertig op papier heb staan. Ze waren bijna allemaal op vakantie. Gelukkig had ik er een paar weken later al een stuk of 25.”

Het niveau is volgens de nieuwe trainer ’boven verwachting’. ,,Ze zijn technisch en veel jongens hebben spelinzicht. Over het conditionele ben ik iets minder enthousiast. Ze mogen hun borst natmaken bij mij, want in tegenstelling tot Faruk geef ik wel intensieve conditietrainingen.”

Hij tempert de verwachtingen die zijn spelers hebben. ,,Ze dromen van de top drie of zelfs een kampioenschap. Die gretigheid waardeer ik, maar de doelen lijken me net te optimistisch. Als wij komend seizoen zo’n 45 punten behalen, ben ik erg tevreden. Het belangrijkste is dat iedereen nu keihard gaat knokken voor een basisplek.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen