Premium

Meer wijkrechters bepleit

Meer wijkrechters bepleit

Ook in Nederland is er behoefte aan rechters die in wijken en buurten op een laagdrempelige en toegankelijke manier rechtspreken.

Dat is één van de belangrijkste uitkomsten van onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) naar de Belgische en Franse vrederechter. De Rechtspraak ziet deze conclusie als steun in de rug voor vergelijkbare projecten die inmiddels in Nederland gestart zijn, zoals in de regio Den Haag en Leiden en Rotterdam.

De Rechtspraak experimenteert al enige tijd met verschillende vormen van toegankelijkere rechtspraak. Deze nieuwe vormen van rechtspraak geven mensen de kans op laagdrempelige wijze hun juridische problemen voor te leggen aan een rechter. Onder leiding van de rechter wordt gezocht naar een oplossing voor onderliggende problemen en waar nodig een juridische knoop doorgehakt.

De conclusie van het WODC is dat de invoering van een ‘nabijheidsrechter’ een belangrijke bijdrage kan leveren aan het maatschappelijk effectiever maken van rechtspraak. De onderzoekers bevelen aan de invoering geleidelijk te laten verlopen, als vervolg op de lopende experimenten binnen de Nederlandse rechtspraak.

HIER vindt u meer informatie over het fenomeen wijkrechter.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons.

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.