Heemskerk bouwt te weinig goedkope huizen

Heemskerk

Het oordeel van de politiek was hard, donderdagavond. De laatste jaren is er te weinig gebouwd voor starters en mensen met een kleine beurs. En er is niet veel vertrouwen dat dat op De Velst wel gaat gebeuren.

Een stedenbouwkundige heeft geschetst dat er rond Heliomare 208 woningen gebouwd kunnen worden in gebouwen tot vier etages. Deze schets met voorkomen dat de kopers van de 24 huizen van zes ton met succes planschade claimen.

Het is onzeker of die 208 er komen. Niet alle grond is van de gemeente, zei Fev Sahin (PvdA). Zeker twee blokken zijn ’minder waarschijnlijk’, wist Jan Geert Bakker (VVD). We laten het bouwen weer over aan projectontwikkelaars, oordeelde Karel Rozemeijer (Liberaal Heemskerk).

Hoeveel woningen komen er voor de kleine beurs, vroeg Sahin. Er is vooral vraag naar woningen rond de 2,5 ton. ,,Al in de Woonvisie van 2015 stelden we dat we meer moesten bouwen voor starters en mensen met de kleine beurs, maar daar is niets van terecht gekomen.’’

Wethouder Krijn Rijke moest haar gelijk geven. Hij wees erop dat de schets vooral uitgaat van starters. ,,Maar niets ligt vast’’, stelde Rozemeijer. John van Nimwegen herinnerde dat de grond onder het oude raadhuis verkocht werd met de eis om er goedkope woningen te bouwen, maar dat daar niets van terecht is gekomen. Hij wilde concrete plannen, al was het maar een datum waarop de plannen en eisen hard worden. ,,Alle verkiezingsprogramma’s beloofden woningen voor de jeugd te bouwen. We zijn het onze kiezers, onze jeugd, onze inwoners verplicht om te leveren.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen