Premium

Sociale koopwoningen op Galgeriet in Monnickendam alleen voor ’rijke’ starters

Sociale koopwoningen op Galgeriet in Monnickendam alleen voor ’rijke’ starters
Impressie van een deel van het Galgeriet in Monnickendam.
© Illustratie gemeente Waterland
Monnickendam

Kan een starter op de woningmarkt straks zijn eerste huis kopen op het Galgeriet in Monnickendam? Die kans is niet groot. Een sociale koopwoning is in dat project slechts bereikbaar voor een selecte groep met een behoorlijk inkomen. Of met heel lieve ouders of een suikeroom.

Het college van b en w van Waterland heeft onlangs woningprijzen vastgesteld voor de sociale koophuizen die op het Galgeriet worden gebouwd. In totaal komen er zo’n 700 woningen. De gemeente wil dat het Galgeriet een gemengde wijk wordt met mensen uit alle sociale klassen in plaats van alleen maar rijke yuppen en pensionado’s. Om die reden moet 30 procent van alle woningen (totaal ruim 200) in de sociale sector worden gebouwd, dus voor mensen met lagere inkomens. De helft daarvan wordt verhuurd door woningcorporaties, de andere helft wordt verkocht als sociale koopwoning, vooral bedoeld voor starters, oftewel mensen die voor het eerst een eigen huis kopen.

Voor de sociale koopwoningen zijn twee categorieën: rijtjeshuizen op de begane grond en appartementen. Als het aan het college ligt, gaan de rijtjeshuizen 215.000 euro kosten, exclusief een parkeerplaats van 33.000 euro, die de koper waarschijnlijk verplicht moet afnemen. Totaal dus 248.000 euro. Een appartement gaat 180.000 euro kosten, ook weer exclusief parkeerplaats van 33.000 euro. Totaal 213.000 euro.

Je moet wel een behoorlijk rijke starter zijn om ook echt zo’n huis te kunnen kopen. Om in aanmerking te komen voor een sociale koopwoning mag het bruto jaarinkomen maximaal 49.000 euro zijn, zo heeft het college besloten. Deze krant onderzocht de hypotheekmogelijkheden bij verschillende banken. Conclusie: een potentiële koper heeft daadwerkelijk een inkomen van 49.000 euro nodig om een appartement te kunnen kopen. Een rijtjeshuis zit er met dat inkomen echter niet in. En voor starters met een lager inkomen (modaal is 36.000 euro per jaar) is ook een appartement niet weggelegd. Zelfs niet als iemand geen schulden heeft, zoals een studieschuld of een persoonlijke lening.

’Is je inkomen wat lager, dan zul je eigen middelen mee moeten nemen’

Het klinkt mooi: een splinternieuwe woonwijk in Monnickendam met inwoners van diverse pluimage: jong, oud, rijk en arm. Of misschien beter: rijk en iets minder rijk. Om juist ook die laatste groep een kans te geven op het Galgeriet wil de gemeente Waterland dat ruim 100 van de totaal 700 huizen de verkoop ingaan als sociale koopwoning. Maar of die straks worden bewoond door de mensen waar ze voor bedoeld zijn, is zeer twijfelachtig.

Appartementen in de sociale koopsector gaan op het Galgeriet 180.000 euro kosten en grondgebonden woningen (rijtjeshuizen) 215.000 euro. Beide bedragen zijn exclusief 33.000 euro voor een parkeerplaats, die de koper waarschijnlijk verplicht moet kopen. Helemaal zeker is dat nog niet, maar het is wel de verwachting, klinkt het vanuit het gemeentehuis. ,,Je kan als koper niet zeggen: ik heb geen auto, dus ik hoef die parkeerplaats niet. Evenmin als je kunt zeggen: ik wil wel een huis kopen, maar zonder de bovenste verdieping, want die heb ik niet nodig. Net als die bovenste verdieping is de parkeerplaats gewoon onderdeel van wat je koopt.’’

Om in aanmerking te komen voor een sociale koopwoning geldt een maximaal inkomen van 49.000 euro bruto per jaar. In het document waarin de woningprijzen zijn vastgelegd staat: ,,Met dit inkomen is een hypotheek te verkrijgen van ongeveer 233.000 euro, 10 jaar rentevast met NHG.’’

Met welke bank de gemeente heeft gepraat, is niet duidelijk, maar het was waarschijnlijk geen Nederlandse geldverstrekker. Die verstrekken namelijk op basis van dat inkomen geen hypotheek van dat bedrag. Niet als je compleet schuldenloos bent en al helemaal niet als je wel schulden hebt. Veel starters hebben nog een studieschuld (de gemiddelde schuld is circa 13.000 euro per persoon) en voor elke 1000 euro schuld wordt het maximale hypotheekbedrag met grofweg 2000 euro beperkt; een studieschuld van 10.000 euro betekent dus 20.000 euro minder hypotheek. Een persoonlijke lening heeft nog een veel groter effect op de maximale hypotheek en dat geldt ook voor bijvoorbeeld een private leaseauto. Zelfs een mobiel telefoonabonnement kan van invloed zijn op de hoogte van de hypotheek.

Martijn Hemmer van BPD, één van de projectontwikkelaars die gaan bouwen op het Galgeriet, erkent dat het voor veel starters moeilijk zal worden een woning te kopen in dat project. ,,Maar met een inkomen van 49.000 euro ís het te doen. Is je inkomen lager, dan zul je eigen middelen mee moeten nemen. En het is inderdaad zo dat schulden heel hard meetellen in de maximale hypotheek.’’

Hemmer benadrukt dat de prijzen die het college nu heeft vastgesteld, maximale prijzen zijn. Er zullen volgens hem ook woningen aangeboden worden voor minder dan 180.000 en 215.000 euro. ,,Of het dan om substantiële aantallen gaat? Nee, dat denk ik niet. 180.000 euro is eigenlijk al een heel laag bedrag.’’

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen