Amerikaan Miller speelgerechtigd om op toernooi in Luxemburg minuten te maken voor basketbalclub Den Helder Suns

Den Helder

Den Helder Suns kan voor het toernooi van AB Contern eindelijk beschikken over Michael Miller. Zijn landgenoot Josh Williams blijft nog wel geblesseerd langs de kant bij de Helderse basketbalploeg die zaterdag tegen het Duitse Wiha Panters Schwenningen als titelverdediger begint aan de tweedaagse in Luxemburg.

Coach Peter van Noord was tot dusverre in de voorbereiding gedwongen een aangepaste selectie de vloer op te sturen. Enerzijds had dat te maken met blessures. In geval van de Amerikanen kwam het door een papierwinkel die moeizaam op orde was te krijgen. Die ambtelijke hobbel voor een pasje dat als bewijs van speelrecht moet worden getoond, is inmiddels genomen. Het geeft Van Noord met in eerste instantie Michael Miller wat meer variatie in zijn rotatiesysteem. De speler die door zijn coach als alleskunner van 1.91 meter wordt bestempeld is op meerdere posities inzetbaar. Van Williams zijn de verwachtingen al net zo hooggespannen. Hij is ook speelgerechtigd maar nog steeds niet hersteld van een al tijdens de eerste training opgelopen blessure.

Te vroeg

De oefenwedstrijd tegen Zwolle (89-51) kwam aan de vooravond van de verplaatsing naar Luxemburg nog te vroeg voor het Amerikaanse duo. ,,We moesten met zeven man spelen’’, zegt Van Noord. ,,Tegen de regerende landskampioen die straks vertrekt met de intentie zijn titel te verdedigen. En ook Europees iets wil betekenen. Dan is het voor een ploeg als wij nu hebben, begrijpelijk, zwaar kersen eten.’’

Maar Van Noord zag tussen de regels van het klassenverschil door zeker lichtpuntjes. ,,De manier waarop Yarick Brussen zich manifesteerde en ook andere jonge jongens zich lieten gelden. Ook Israëliër Golan Michaeli en eveneens de Griekse nieuwkomer Giannis Tsormpatzoglou, zag de coach, beginnen elkaars bedoelingen op de vloer steeds beter te herkennen. In dat kader is het toernooi in Luxemburg een nuttige volgende stap in de voorbereiding. Onderweg werd eerst gisteravond nog een tussenstop gemaakt bij T71 Dudelange waar met LaVonte Dority een oude bekende uit Den Helder is gehuisvest. Hij maakte de herstart van de Suns mee en vertrok vervolgens naar Dutch Windmills waar de inboedel failliet werd verklaard.

Vrouwen

Ook de vrouwen van BV Den Helder verblijven dit weekeinde voor een toernooi in Luxemburg. De selectie van Mario Bennes kan nog niet beschikken over Maaike Klein en Amerikaanse Sarah Curran.

Meer nieuws uit Sport Den Helder

Meest gelezen