’Teamgevoel inspireert’: Vrouwenatletiek in de lift bij AV Zaanland

Estafettetraining bij AV Zaanland.© Foto Ronald Goedheer

Paulien van den Berge
Zaandam

Vrouwenatletiek bij AV Zaanland zit in de lift. Sinds jaren was er dit seizoen weer een complete competitieploeg, die vorige week in Barendrecht meteen promoveerde van de derde naar de tweede divisie. En over twee weken doen de Zaanland-dames met twee teams mee aan het NK estafette.

Toen deze winter het idee van een competitieploeg ter sprake kwam, waren de reacties meteen positief. ,,Atletiek is een individuele sport. Maar met de competitie vorm je een team. Iedereen draagt wat bij aan het resultaat. Dat is heel leuk”, vindt Emma-Joy van Dorp, die op de sprintnummers uitkwam. ,,Als je in een gewone wedstrijd een pijntje voelt, laat je het al gauw een beetje lopen. Met de competitie blijf je doorgaan voor het teamresultaat”, zegt 800 meter-loopster Eline Langeveld.

Voor Annemieke de Boer, de tweede 800 meter-loopster, was alles nieuw. ,,Ik ben sowieso nog maar kort lid van Zaanland. Daarvoor liep ik voor mezelf. Bij de eerste competitiewedstrijd dacht ik: wow, dit is leuk. Op alle onderdelen doet iedereen doet z’n uiterste best. Je leeft met elkaar mee. Op de laatste 100 meter zat ik stuk, maar toen hoorde ik Eline schreeuwen. Dat hielp enorm”, blikt ze terug. ,,Alleen jammer dat we niet wisten dat er na afloop een officiële prijsuitreiking was. Een deel was al naar huis.”

Was in het verleden bij de Zaanland-vrouwen de bezetting van de technische onderdelen een probleem, nu is dat anders. Met name atletes van de meerkampselectie van Marc de Vries nemen het springen en werpen voor hun rekening. Michelle Oud, die in juli NK-zilver op de zevenkamp won, verzamelde vorige week veel punten. ,,Eigenlijk kwam de competitiewedstrijd mij niet zo goed uit. Ik ben na mijn vakantie begonnen aan de voorbereiding op het indoorseizoen. Ik heb alleen een extra dag rust gehouden, maar verder gewoon doorgetraind”, vertelt de West-Friese meerkampster, die inmiddels in Amterdam woont. ,,De competitiewedstrijden zijn heel gezellig. Ik voel minder druk dan bij een meerkamp.”

Oud, die naast een drukke werkweek zeven trainingen in zes dagen afwerkt, heeft geen duidelijk doel voor ogen op de meerkamp. ,,Zolang ik blessurevrij kan trainen en er progressie is, vind ik het leuk. Ik haal m’n energie uit verbetering. Ik geniet van een training waarin ik tot het uiterste ga. Dan weet ik: hierdoor word ik nog beter.”

Het optreden in teamverband smaakte naar meer, zeker toen de 4 x 400 meter-ploeg bij de derde wedstrijd in de buurt van het clubrecord (4.03,62) kwam. ,,Verbetering daarvan bij de NK estafette zou mooi zijn”, stelt Lisanne Drost, die in Harderwijk woont maar vanwege de sfeer binnen de meerkampgroep een paar keer week naar Zaandam komt. ,,Zeker op de estafette vorm je met z’n allen één team. Het teamgevoel inspireert.”

De vermoedelijke NK-opstelling op de 4 x 400 meter is Eline Langeveld, Michelle Oud, Lisanne Drost en Sophie Klumper. Daarnaast komt er een 4 x 100 meter team uit. Die opstelling is nog niet bekend.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.