Tegenslag stapelde zich op bij talentvolle motorcoureur Guus Boes

Tegenslag stapelde zich op bij talentvolle motorcoureur Guus Boes
Guus Boes met zijn trainer Tristan Lentink.
© Archieffoto
Oosthuizen

Guus Boes heeft deze zomer aan den lijve de bekende ’Wet van Murphy’ ondervonden. Alles wat mis kon gaan bij de jonge motorcoureur uit Oosthuizen, ging ook mis. ,,Als alles een beetje tegenzit, gaat op een gegeven moment ook echt álles verkeerd’’, zucht hij.

Hoe anders was het een halfjaar geleden. De achttienjarige Boes - toen nog zeventien - stond aan de vooravond van zijn debuut in de prestigieuze Duitse IDM Supersport 600-klasse. Als kersvers kampioen van de OW Supercup 600 was hij vol zelfvertrouwen. ’Ik ga voor het kampioenschap’, zei hij en ’Guus Boes kent geen twijfel’ was de kop boven het artikel.

Maar het verliep niet naar wens. Na twee elfde plaatsen in het eerste raceweekend was er een lichte verbetering in de tweede weekend, al had hij daar ook een stevige woordenwisseling met mensen van zijn nieuwe team Buchner Motorsport over technische mankementen en de afstelling van zijn woorden. Het bleek het begin van het eind van die samenwerking en Boes stapte na een maand op.

Eind juli, toen Boes onderdak had gevonden bij een nieuw team (Benro Racing), zat hij in elk geval lekkerder in zijn vel. Betere prestaties waren er niet, hij werd in Schleiz dertiende en in de tweede race finishte hij niet na een aanrijding en valpartij. Een week later in Most ging het helemaal fout. Boes brak op dat circuit zijn pols.

De Oosthuizenaar vertelt: ,,Het was niet eens op de motor. Heel lullig, ik ben uitgegleden met de fiets. Ik wilde gaan kijken bij een andere klasse en tijdens het oversteken naar het asfalt, ging ik op een grindpaadje onderuit.’’

Hij hoopte dat het zou meevallen, maar dat was niet zo. Zijn schippersbotje was gebroken. ,,Een heel gevoelige plek, waar maar één bloedader door loopt. Het herstel duurt heel lang.’’ Dat blijkt wel, want nog altijd zit de arm van Boes in het gips. Hij miste vorige week de ID Supersport 600-race op Assen, volgende week moet hij de BSB (British Superbike) in Assen aan zich voorbij laten gaan en ook de seizoensfinale eind september in Hockenheim kan hij vergeten. ,,Vorige week is mijn gips vervangen en het zag er zo slap uit, dat is niet zomaar hersteld en zal nog wel een tijd gevoelig blijven.’’

Einde seizoen dus voor de motorcoureur en dat is misschien maar goed ook. ,,De afgelopen weken heb ik een beetje mijn eigen ding gedaan. Met vrienden afspreken en ook gewoon rustig aan doen. Het is flink teleurstellend geweest allemaal, maar ik heb ook wel een paar leuke momenten meegemaakt in het voorseizoen en op trainingen. Ik wil zeker door’’, klinkt het strijdlustig.

Maar in welke klasse en voor welk team, dat weet Boes nog niet. ,,Dat gaat allemaal vaak in de wintermaanden spelen. Dan gaan mijn ouders en ik eens kijken wat de mogelijkheden zijn en wat ik zelf wil. Ik heb wel zin om de draad weer op te pakken.’’

Meer nieuws uit Sport Waterland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons