Premium

Rookverbod op alle sportvelden en in alle kantines Heemskerk op komst

Rookverbod op alle sportvelden en in alle kantines Heemskerk op komst
Heemskerk

De gemeente Heemskerk werkt aan een rookverbod op de sportvelden en in kantines. Dat zegt wethouder Aad Schoorl. Zodra het landelijk Sportakkoord vertaald is naar een plaatselijk Sport- en Preventieakkoord wil de gemeente afdwingen dat sportverenigingen rookvrij worden.

Nu probeert de gemeente samen met de GGD Kennemerland de verenigingen te overtuigen dat roken absoluut niet past bij een gezonde sport.

Nu is Heemskerk een sportieve gemeente, blijkt uit de Sportnota 2020 - 2023, die woensdagavond besproken werd. Bovengemiddeld veel inwoners sporten. Nagenoeg alle volwassenen bewegen ten minste een keer per week dertig minuten. 42 procent van de volwassenen is lid van een sportclub (het landelijk gemiddelde is 33 procent). Van de Heemskerkse kinderen is zelfs 88 procent lid van een club, landelijk is dat 78 procent (tot elf jaar) en 56 procent (twaalf tot negentien jaar).

Wethouder Schoorl wil ’niet op onze lauweren rusten’en sport blijven stimuleren. Niet als doel op zich, maar als middel. ,,Sport draag namelijk bij aan zelfredzaamheid, aan langer zelfstandig kunnen wonen en het zorgt voor sociale samenhang.’’

Sportpas

Om inwoners gratis kennis te laten maken met sporten wil de coalitie een sportpas invoeren. Het duurt Sindo Núñez Queija (CDA), Emmy Lamers (Heemskerk Lokaal) en zelfs Ario van der Zande (oppositiepartij Liberaal Heemskerk) te lang. Ze wijzen op het coalitieakkoord waarin afgesproken is dat er binnen twee jaar een sportpas moet zijn.

Wethouder Schoorl reageert aangebrand, zegt dat geïnsinueerd wordt dat hij te snel tevreden is en zegt dat hij zijn uiterste best doet. Maar de verenigingen willen volgens hem niet. „We stellen bij elke vereniging aan de orde dat we via de sportpas kinderen een tegoed van 250 euro willen geven, zodat ze gratis lid kunnen worden. Verschillende voorzitters vrezen een grote toeloop na de zomervakantie. Stel je voor dat een populair meisje op handbal zit, en dat alle meisjes uit haar klas zich dan ook aanmelden, zeggen die voorzitters. Als de winter aanbreekt, en de sport toch minder aantrekkelijk blijkt, en het populaire meisje toch niet zo aardig. De voorzitters zien dan veel kinderen weer vertrekken, en moeten dan teams uit de competitie terugtrekken, waar ze vrijwilligers voor geregeld hadden. Bovendien moeten ze dan ook boetes betalen aan de bond.”

Zwemlessen

Dus stapt hij over op plan B, gratis zwemlessen. Voorlopig gaat het om zes ’watergymlessen’. „Natte gymlessen mag ik in deze tijden van Me Too niet meer zeggen.” Het liefst ziet Schoorl tien lessen. Acht scholen hebben zich opgegeven, dat moeten er twaalf worden. Kinderen krijgen eerst een test of ze zwemmen kunnen, en als ze dat niet kunnen, krijgen ze een aanbod voor extra lessen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen