Premium

Terughalen gestolen spullen escaleert, Haarlemmers verdacht van poging tot doodslag

Terughalen gestolen spullen escaleert, Haarlemmers verdacht van poging tot doodslag
Haarlem

De twee Haarlemmers (37 en 59) wilden naar eigen zeggen op 8 juni alleen maar gestolen spullen terughalen bij een Spaarndamse woonboot. Toch verdenkt het openbaar ministerie hen van poging tot doodslag in vereniging.

Bij de gebeurtenissen raakte één man gewond. Hij liep twee steekwonden op. Vlakbij zijn hart zat een wond van een halve bij anderhalve centimeter groot. Volgens het openbaar ministerie is het slachtoffer door een van de verdachten gestoken met een pikhaak.

De jongste verdachte verklaarde vrijdag tijdens een pro-formazitting voor de Haarlemse rechtbank dat hij op 8 juni alleen maar de van het familiebedrijf gestolen spullen terug wilde halen. ,,Uit frustratie ben ik gaan slopen, maar ik heb niemand verwond’’, zei hij.

Filmpje

Zijn advocaat Brigitte Kochheim wees ook op een filmpje waarop te zien is dat de Haarlemmer met kracht een paddel of roeispaan meerdere keren in een luik van de woonboot steekt. ,,Ik wilde die boot vernielen’’, aldus de verdachte.

Op het betreffende filmpje is geen pikhaak te zien, benadrukte zijn raadsvrouw. Haar collega Frits Huizinga, die de oudste verdachte bijstaat, sloot zich daarbij aan. Zijn cliënt is wel flink in de weer geweest met een lange stok, is op het filmpje te zien.

Het verhaal van de verdediging is dat de twee Haarlemmers die dag slechts de gestolen spullen op wilden halen in Spaarndam nadat de politie hun aangifte niet op had genomen. Bij de woonboot aangekomen was het ’misgegaan’.

Het is nog onduidelijk wanneer de inhoudelijke behandeling van de zaak is. Het onderzoek is nog niet afgerond. Zo moeten nog drie getuigen worden gehoord. Ook wil advocaat Kochheim onder meer dat de eerder genoemde filmbeelden worden uitvergroot.

Beide verdachten mogen de rechtszaak in vrijheid afwachten. De Haarlemse rechtbank besloot vrijdagmiddag hun voorlopige hechtenis te schorsen. De 37-jarige man komt daardoor komende maandag op vrije voeten, nadat hij ongeveer drie maanden in voorarrest heeft gezeten. Zijn medeverdachte was eerder al vrijgelaten.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen