Premium

Drukke weken voor AZ: ’Het gáát maar door en dat is nieuw voor ze’

Drukke weken voor AZ: ’Het gáát maar door en dat is nieuw voor ze’
Myron Boadu moest vanwege een blessure vorige week afzeggen bij Jong Oranje, maar is weer fit genoeg om zaterdag tegen Sparta te kunnen spelen.
© Foto Theo Brinkman
Wijdewormer

Na de interlandweek staat AZ nu een drukke periode te wachten met zeven wedstrijden in iets meer dan drie weken. ,,Dat is veel, maar dat is ook wat we bij AZ willen’’, zegt trainer Arne Slot.

Slot roept in herinnering hoe AZ twee jaar geleden presteerde, in het seizoen 2016-2017. Dat was het laatste seizoen waarin AZ de groepsfase van de Europa League haalde. ,,In de competitie eindigde AZ toen op 49 punten. De twee jaren daarna, zónder Europees voetbal, haalde de club er veel meer: eerst 71 en daarna 59 punten. Voor dit jaar is de uitdaging dus om ondanks de extra belasting van die Europese wedstrijden toch goed te blijven presteren in de competitie.’’

Naar de top

Of dat gaat lukken en hoe de spelers de Europese duels gaan verteren, zal moeten blijken. ,,Voor de meeste jongens is het de eerste keer dat ze zo’n dubbel programma draaien. Sommigen hebben deze week ook nog voor een nationaal team gespeeld. Het gáát maar door en dat is nieuw voor ze’’, zegt Slot. ,,Maar goed, nogmaals, dit is wel wat een club als AZ wil en trouwens ook wat de spelers zelf willen. Ze willen allemaal naar de top. Nou, daar hoort dit bij.’’

Voor de wedstrijd van zaterdagavond, ’thuis’ in Den Haag tegen Sparta, is de hele selectie fit. Ook Ron Vlaar, Myron Boadu en Ferdy Druijf zijn erbij. Zij trainden vanwege lichte blessures de afgelopen week apart van de groep, maar zijn nu hersteld.

In de opstelling zal niets veranderen in vergelijking met de vorige wedstrijd, twee weken geleden uit tegen Vitesse. Dat betekent dat Dani de Wit, die eind augustus overkwam van Ajax, opnieuw in de basis staat.

Thomas Ouwejan

Voor Thomas Ouwejan betekent het dat hij op de bank zal zitten. Ouwejan was de laatste twee seizoenen als linksback basisspeler, maar is in de voorbereiding van dit seizoen zijn plek kwijtgeraakt aan Owen Wijndal. Vervolgens werd hij nog wel als middenvelder ingezet, maar door de komst van De Wit is er nu ook op het middenveld geen plek meer voor Ouwejan. ,,Het is voor Thomas heel ongelukkig geweest dat ie in de voorbereiding een tijdje geblesseerd was en dat zijn vervanger het heel goed gedaan heeft. Dat is voor Thomas niet prettig, nee, maar dat geldt voor meer jongens die niet spelen. We hebben bij AZ nou eenmaal meer dan elf goede spelers. Dan kan dit gebeuren’’, zegt Slot.

,,Maar je weet ook dat je in zo’n druk seizoen meer dan elf spelers nodig hebt. Neem alleen al de komende drie weken. Ik verwacht niet dat we al die zeven wedstrijden in dezelfde opstelling zullen spelen’’, aldus de trainer. ,,En wat betreft die linksbackpositie moet Owen dus zorgen dat hij goed blijft presteren en moet Thomas zorgen dat hij het hem moeilijk blijft maken.’’

Zie ook: Interview met Owen Wijndal

AZ-Sparta, zaterdagavond 18.30 uur.

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens, Wijndal; Midtsjø, De Wit, Koopmeiners; Stengs, Boadu, Idrissi.

Zie

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen