Premium

Anouska Couwenhoven uit Nieuwe Niedorp, van juf naar tuindame: ’Na 28 jaar voor de klas is het een feestje om nu in de aarde te wroeten’

1/5

Van onderwijzeres naar tuindame. Anouska Couwenhoven (51) uit Nieuwe Niedorp is die uitdaging aangegaan. Na 28 jaar onderwijs hangt ze haar schooltas aan de wilgen en stapt in de tuinklompen die daaronder voor haar klaar staan. Ze passen precies. „Ik volg mijn hart”, vat ze haar bedrijf De Hofdame Tuinstyling en haar persoonlijke paradijsje, waar ze haar liefde voor tuinieren tijdens rondleidingen van harte met publiek deelt, samen.

Open de tuinpoort en kuier mee door de kleurrijke inspiratietuin van De Hofdame. Langs de zijkant van het door het ronde dak opvallende huis aan de Dorpsstraat in Nieuwe Niedorp loopt een pad de diepe tuin inleidt. Best een smalle tuin, denk je nog staande op het met uitbundig bloeiende dahlia’s aangeklede terras. Een pijpenla zeker? Anouska lacht. „Wacht maar af”, belooft ze en gaat ons samen met haar hondje Boefje voor over het met grind en tegels gelegde pad. „Alle bestrating komt uit het oude huis en het erf zoals we het hier aantroffen”, roept ze over haar schouder, terwijl ze lopende voort wat uitgebloeide bloemen uit de geurende rozenstruiken plukt. Dat behoeft enige uitleg.

Overwoekerd erf

Zo’n tien jaar geleden kochten Anouska en haar man Dick het verouderde pand aan de Dorpsstraat. „We sloopten een gedeelte van het huis, lieten de gevel staan en trokken de kavel leeg. Het onkruid stond kniehoog, de tuin was dichtgegroeid met struiken en bomen. We hebben alles vlak getrokken, een winter braak laten liggen en in het voorjaar de grond eerst maar eens met gras ingezaaid. Als eerste legden we achter het huis een terras aan.”

Vanaf het terras stap je het pad op langs de dubbele beukenhagen, onderbroken door taxusblokken en rozenbogen. We passeren aan de rechterkant drie tuinkamers. Anouska, van jongs af gezegend met groene vingers, creëerde in die kamers achtereenvolgend een kruidentuin, een bleekveldje en een moestuin. „Naar oud West-Fries gebruik. Ja, ik heb me wat in de historie verdiept”, vertelt de juf die zo gelukkig is met de koerswijziging in haar loopbaan. „Ik gaf graag les, maar na 28 jaar voor de klas is het een feestje om nu elke dag in de aarde te wroeten en plannen te mogen bedenken voor anderen.”

Kruidentuin

Dat Anouska veel energie in haar tuin De Couwenhof steekt is te zien. Het eerste tuintje, grenzend aan het terras, staat vol keukenkruiden als wilde oregano, tijm, munt, salie, rode basilicum, bronsvenkel, verbena en rozemarijn. Dat ze gevoel voor historie heeft, blijkt uit de taartvorm waarin ze dit tuintje heeft aangelegd. „Zoals de monniken het ook deden”, verduidelijkt ze. Voor de bestrating hergebruikte ze alles wat ze tijdens de verbouwing op het erf vond.

Ook volgens oud gebruik is de tweede kamer: een grasveldje waar de huisvrouwen van vroeger hun was op bleekten. Een oude zinken wasteil verhoogt de sfeer van weleer. Om de witte lakens, die er tijdens rondleidingen ook echt liggen, te benadrukken, plantte Anouska een haag met hortensia Annabel. „In het voorjaar staat het hier vol met witte bolgewassen.”

En voort gaan we weer onder een boog met witte rozen door. We zijn in de derde kamer: de moestuin. „Met alleen groente die we ook zelf kunnen behappen”, verklaart ze de variëteit aan soorten sla, snijbiet, prei, veldzuring, zoete aardappel en een kolossale appelwortel. „Een vergissing”, wijst ze naar de uit de kluiten gegroeide plant die familie is van de aardpeer. „Smakelijk hoor, maar te groot voor dit kleine tuintje.” De dubbele beukenhaag wordt hier overigens onderbroken door een hek van kastanjehout, zodat er een doorkijk ontstaat op het oude boetje van de buren.

Tuinhuis met veranda

En dan stuiten we op een compleet ingericht tuinhuis met veranda. „Tijdens rondleidingen kunnen we hier koffie of thee met wat lekkers

gebruiken. De veranda is ook gebouwd met materialen uit het oude huis. Kijk maar naar dat glas-in-loodraam.” We zien het. We zien ook de tuindouche, half verscholen achter de blauwe regen die deze zomer voor de tweede keer bloeide. Maar de allergrootste verrassing is toch wel de brede, open tuin die zich voor onze ogen ontvouwt. „Ik zei toch, wacht maar af!”, zegt Anouska, stilletjes genietend om de verbazing en de bewonderende blikken van haar bezoek.

We lopen vanaf het terras van het tuinhuis, ook hier volgezet met potten met bloeiende planten, olijven en vijgen, rechtdoor het brede gedeelte van de op dit moment zonovergoten tuin in en draaien naar rechts. Voor ons een enorm grasveld, dat halverwege aan weerszijden versmalt door hagen, waardoor de tuin nog groter lijkt dan hij al is. Borders in uiteenlopende stijlen en uitbundige kleuren brengen in alle seizoenen zachtheid door de ronde vormen. In de tuinstoelen links voor de haag is het in het voorjaar heerlijk zitten, als we Anouska mogen geloven. En dat doen we graag wanneer we haar uitleg horen: „De haag geeft beschutting en die heb je hier ook nodig, wanneer de wind door de tuin jaagt. Hier vallen in het voorjaar ’s morgens de eerste zonnestralen, zie je nestelende vogels en hoor je de kikkers in de sloot. Hier kom je helemaal tot rust. Overigens zijn we in deze tuin nu wel zover dat we overal beschutte zitjes hebben. Dat was in de beginjaren wel anders!”

Tot rust kom je ook op de enorme schommelbank die aan een meer dan honderdjarige es hangt rechtsachter in de tuin, schuin tegenover een oud ogend tuinschuurtje. „Die boom is de enige die we uit de oude tuin hebben laten staan. Toen we de rest van de begroeiing weghaalden, zagen we pas hoe goed deze oude es nu tot zijn recht komt.”

Op dit tweede gedeelte van het enorme grasveld staan ook fruitbomen als appels, een peer en een pruim mooi te wezen. Aan het einde van de tuin loopt een brede sloot. „In het begin besloten we een meter voor die sloot te stoppen met maaien en dan maar afwachten wat er zou opkomen. Nou, dat is gewoon prachtig met in mei en juni gele lis, watermunt, wilde valeriaan en diverse zeggesoorten.”

De rondleiding is helaas af. ’Plant een zoen, oogst een glimlach’ is de lijfspreuk van Anouska. We verlaten dan ook met een grote glimlach deze fijne tuin.

Open tuin en een hoflunch

Vandaag en morgen is De Couwenhof open voor publiek. Op zondag 22 september om 12.30 uur organiseert Anouska Couwenhoven samen met chef-kok Frank van Enter van restaurant d’Moriaan uit Warmenhuizen de Hoflunch: een culinaire zesgangen walking lunch met seizoensproducten uit de tuin en de streek. Prijs: €49,50 per persoon, exclusief drankjes. Voor meer info kan er gebeld worden met Anouska 06 - 27084708. Reserveren via www.restaurantdemoriaan.nl.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen