Premium

Verliefd op de gevel van een woning in hartje Hoorn

Verliefd op de gevel van een woning in hartje Hoorn
Bijzonder wonen in Hoorn.
© Foto Marcel Rob

Oud winkelpand in het centrum van Hoorn.

Bewoners: Arnold Sturm en Jolande Gosman

met twee katten

Bouwjaar: 1903

Arnold Sturm en Jolande Gosman woonden voor ze de terugkeerden naar Hoorn in Haarlem. „Daar hadden we ook een winkel. Ook Arnolds dochters wonen in Haarlem. We vonden het maar een onpersoonlijke stad. We kenden de buren naast ons en direct aan de overkant, maar verder kon je de hele stad doorlopen zonder bekenden tegen te komen. Dat waren wij wel anders gewend in Hoorn, waar we eerder al een huis hadden.”

„Toen we stopten met de winkel, was dat hét moment om te verhuizen. We pasten in de vakantie twee weken op het huis van vrienden, we liepen overal rond en keken of er iets voor ons bij zat. Het liefst in de binnenstad natuurlijk. Op Funda zagen we ineens dit huis staan, terwijl het verkoopbord nog niet aan het raam hing. We gingen kijken en waren meteen verliefd… op de gevel.”

„We dachten meteen: dit is wel héél leuk. En dan op zo’n mooie plek, waar alleen voetgangers, fietsers en een enkele scooter doorheen komen. Rechtsaf zijn de terrasjes van de Roode Steen, links zijn we zó aan de haven.”

Mogelijkheden

,,Maar ook toen we binnenstapten, zagen we meteen de mogelijkheden om het naar onze ideeën in te richten. Het is niet groot, maar we zijn ook maar met z’n tweeën. Het zijn kleine ruimtes maar door het hoge plafond voel je toch de ruimtelijkheid. Boven zijn twee slaapkamers, de badkamer en het enige toilet. Aan dat laatste hebben we wel even moeten wennen, maar nu zijn we niet anders meer gewend.”

Verliefd op de gevel van een woning in hartje Hoorn
Jolande Gosman en Arnold Sturm.
© Foto Marcel Rob

„We dachten jarenlang dat we in een huis uit 1884 woonden. Tot er een magazine van de Vereniging Oud Hoorn in de bus viel. In 2017 werd de gevel aan de Kerkstraat 13-15 grondig gerestaureerd. Boven deze gevel staan de woorden ’sigaren, tabak, koffie en thee’. Maar dit is niet de oorspronkelijke gevel, zo bleek. Want die is er al eerder, bij een verbouwing in 1901 uitgehaald en voor een noodwinkeltje aan het Kerkplein geplaatst.”

Recyclen

,,Toen de verbouwing aan de Kerkstraat gereed was, werd het noodgebouw afgebroken en is de gevel geplaatst voor ons huis. Dat net gebouwd was en jarenlang kaaswinkel is geweest. En daarna een hoedenwinkel. Recyclen ’avant la lettre’ dus. Onze woning is een aantal jaren jonger dan we dachten, alleen die gevel stamt uit de negentiende eeuw.”

„We wonen hier nu vijf jaar met veel plezier. Arnold staat - zitten lukt niet, gezien de ruimte - het liefst in de keuken. Of hij is boven om met muziek bezig te zijn.” Jolande zit het liefst aan tafel. „Achter hebben we een kleine binnentuin, waar we graag zitten, en met warm weer zitten we vóór. Kijken naar alle mensen die voorbij komen.”

Oude stijl

,,Mensen die voor het eerst binnenkomen, zijn vaak enthousiast. We hebben het in oude stijl ingericht, bijvoorbeeld met de zwarte kasten naast de hoge gevelramen. Ook nu hebben we nog een aantal ideeën, wij houden daar wel van. Je kunt nog zien waar het oude rookkanaal was. Maar de houtkachel hebben we er al snel uitgegooid. Twee uur de kachel aan schijnt net zoveel fijnstof op te leveren als een autorit van Hoorn naar Marseille!”

Wil jij ook over jouw thuis vertellen? Stuur een e-mail naar

vrij@hollandmediacombinatie.nl o.v.v. Bijzonder wonen.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.