Politie: ’Miljoenen witgewassen via Beverwijkse telecombedrijfjes’

Politie: ’Miljoenen witgewassen via Beverwijkse telecombedrijfjes’
Met bussen werden de agenten en andere opsporingsdiensten afgezet.
© Foto Michel van Bergen
Beverwijk

De politie vermoedt dat er door een reeks van vage telecombedrijfjes voor miljoenen euro’s aan crimineel geld is witgewassen op een bedrijventerrein in Beverwijk, vlakbij de Beverwijkse Bazaar. Daar vielen de gezamenlijke opsporingsdiensten gisteren binnen.

Na een eerste doorzoeking van de telecombedrijfjes heeft de politie vier bedrijven aangemerkt als verdacht.

De politie denkt dat via deze bedrijven crimineel geld wordt witgewassen en dat de ondernemers zich bezig hielden met ondergronds bankieren. Van de vijftig units op het compacte bedrijventerreintje zijn er veertig actief in de telecombranche.

De politie heeft 150.000 euro aan contant geld aangetroffen en geldtelmachines. Dat er geen normale bedrijfsvoering werd gevoerd, bleek wel uit het feit dat er geld is gevonden achter een systeemplafond. Het doel van de actie was om meer bewijs te verzamelen, zo zegt een politiewoordvoerder.

Er is donderdag niemand aangehouden bij de actie waarbij 250 dienders van politie, fiod en de belastingdienst waren betrokken. De inzet was zo groot dat het personeel werd aangevoerd met lijnbussen. Naast een helikopter zette de politie ook geldhonden in. De onverdachte bedrijven, hebben wel mee moeten werken aan de zoekactie naar bewijsmateriaal.

Politie: ’Miljoenen witgewassen via Beverwijkse telecombedrijfjes’
Gevonden geld bij een van de bedrijven in Beverwijk.
© Foto politie

Lees ook: Groot onderzoek politie, FIOD en Belastingdienst bij Midi Center Beverwijk

De aanleiding voor het onderzoek is dat er in het verleden grote geldbedragen in beslag zijn genomen bij bedrijven op het terreintje dat plaatselijk bekend staat als het Midi Center.

Uit eerdere onderzoeken is volgens de politie gebleken dat geldkoeriers en ondergrondse bankiers het bedrijventerreintje regelmatig bezochten. Daarbij pompten zij dubieus contant geld in een bedrijf waarna het aan een doorreis begint. Niet alleen in Nederland maar ook richting Oost-Europa en Dubai.

,,Het bedrijventerrein zou daarmee een essentiële schakel zijn om crimineel geld vanuit de onderwereld naar de bovenwereld over te hevelen’’, stelt een woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie. Volgens de politie beweerden sommige ondernemers dat ze weinig met cash geld deden. ,,Maar als er dan weinig giraal geld binnenkomt, dan klopt er iets niet.’’

Op een filmpje van de inval dat de politie vrij heeft gegeven is te zien dat er veel coupures aanwezig waren van 500 euro. Met ondoorzichtige hekken zette de politie het terrein af zodat pottenkijkers niks te zien kregen. De eigenaren moesten hun zaak openen en als dat niet snel genoeg ging, zette de politie de slijptol in de rolluiken.

Loco-burgemeester Serge Ferraro van Beverwijk steunt de actie. ,,Het is niet onze bedoeling om de vestiging van telecombedrijven tegen te gaan. Maar ons doel is wel om een einde te maken aan witwaspraktijken en ondermijnend gedrag.’’

Als blijkt dat er strafbare feiten zijn gepleegd, dan volgen er maatregelen. ,,Dan aarzelen we niet om panden te sluiten en een vergunningsplicht in te voeren voor telecombedrijven.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen