Premium

Instapsysteem voor slimme lampjes, Philips Hue nu zonder ’bridge’

Instapsysteem voor slimme lampjes, Philips Hue nu zonder ’bridge’

Wie de slimme Philips Hue-lampen wilde gebruiken, was jarenlang verplicht daarvoor eerst een kastje, genoemd ’bridge’ (brug), te installeren om het systeem aan te sturen.

Vanaf nu is voor veel nieuwe Hue-lampen zo’n kastje niet per se nodig: koppelen aan de bridge kan nog steeds, maar nieuwe lampen kunnen via bluetooth ook direct met de smartphone worden bediend.

Signify, het oude Philips Light-ing, wil zo meer mensen aan de slimme lamp krijgen. Zonder het verplichte kastje, à ruim 50 euro, wordt de slimme lamp laagdrempeliger. Bediend via de Hue blue-tooth-app kunnen lampen aan, uit, gedimd en ingesteld worden op ’lichtrecepten’. Bij de kleurenlamp gaat het onder meer om sfeer-’scenes’ met namen als ’Gouden vijver’, ’Honolulu’ en ’Bloedmaan’.

Maar wie het licht automatisch wil laten aanspringen bij thuiskomst, koppelen aan sensoren of op een timer zetten, kan dat nog steeds niet zonder bridge. Dat geldt ook voor het koppelen aan apps die bijvoorbeeld het licht laten ’meedansen’ op muziek.

Waar de nieuwe lampen, herkenbaar aan het bluetooth-logo, wel mee werken zijn virtuele assistenten als Alexa en binnenkort ook Google Assistent. Zo kunnen de lampen ook op stemcommando of op afstand worden bediend. Signify kon niet zeggen of dat ook ooit mogelijk wordt met Apple’s Siri, die wel via de bridge werkt.

Wouter van Bergen

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.