Frankrijk centraal op Gergiev Festival

Frankrijk centraal op Gergiev Festival
Rotterdam

In Rotterdam begint donderdag het Gergiev Festival. Het staat dit jaar in het teken van Frankrijk en met name Parijs. Het thema is Paris, mon amour. Het Franse repertoire heeft een speciale plek in het hart van dirigent Valery Gergiev, voormalig chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Tijdens de opening zijn de huidige chef-dirigent van dit orkest Lahav Shani en zijn voorganger Gergiev samen te vinden voor het orkest, dat zich dan aan muziek van Stravinsky, Debussy en Ravel wijdt. Lahav Shani blijft voor deze gelegenheid echter achter de piano.

De populaire pianobroers Lucas en Arthur Jussen maken ook hun opwachting tijdens dit festival, met een overwegend Frans programma. Er is ook een chansonprogramma voorzien, met speciale aandacht voor oude balladen, maar eveneens voor de in 1981 overleden chansonnier Georges Brassens. Het ensemble Les Lunaisiens brengt een ode aan Brassens en wil aantonen dat diens muziek in een eeuwenoude Franse traditie staat.

Het Gergiev Festival heeft sinds 1996 jaarlijks in Rotterdam plaats. De Rus Gergiev was van 1995 tot 2008 chef-dirigent van het Rotterdams Phil.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.