Premium

Owen Wijndal (AZ): de linksback met branie is serieuzer geworden

Owen Wijndal (AZ): de linksback met branie is serieuzer geworden
Owen Wijndal tijdens een tv-interview na de training.
© Foto Theo Brinkman
Wijdewormer

Aan een beetje branie heeft het Owen Wijndal nooit ontbroken, ook niet toen hij bij AZ week in week uit op de bank zat. ’Trainer, ik kan morgen spelen, hoor. Ik ben er klaar voor’, zei hij vorig seizoen regelmatig met een grijns tegen John van den Brom. Nu, na twee jaar wachten, heeft Wijndal dan toch een basisplaats.

Wijndal (19) moest dit seizoen opnieuw de concurrentie met Thomas Ouwejan (23) aangaan. AZ heeft de luxe van twee goede linksbacks uit de eigen opleiding. Ouwejan, uit Heiloo, was de afgelopen twee jaar de vaste linksback. Wijndal, uit Zaandam, was de tweede keus die alleen af en toe speelde als Ouwejan geblesseerd was.

Dit seizoen zijn tot dusver de rollen omgedraaid. Ouwejan liep in het begin van de voorbereiding een ongelukkige blessure op en moest na twee, drie weken afwezigheid toezien dat hij zijn plek niet meer terugkreeg. Een bittere pil voor de linksback die twee jaar lang onomstreden basisspeler was. Hij werd nog wel als middenvelder ingezet, maar niet meer als linksback.

Verhuren

Wijndal profiteerde van de afwezigheid van Ouwejan. In de eerste serieuze wedstrijd, eind juli thuis tegen BK Häcken, stond hij in de basis en daarna verdween hij er niet meer uit. „Een half jaar geleden heb ik met mijn ouders en mijn zaakwaarnemer besproken wat ik moest gaan doen als ik dit seizoen weer op de bank zou komen. Dan was het waarschijnlijk beter geweest om me te laten verhuren. Ik wilde dit seizoen echt in de eredivisie gaan spelen. Het liefst bij AZ, maar anders bij een andere club”, zegt Wijndal.

Serieuzer

In het bewuste gesprek kwam ook iets anders aan de orde. Wijndal moest op sommige vlakken iets serieuzer worden. „Mijn doel is bij een Europese topclub te spelen. Om dat te halen, moesten er wel wat dingen veranderen. Ik ben meer gaan doen voor mezelf, ben vaker in de gym. Fit blijven en sterker worden. En elke dag op tijd komen, bijvoorbeeld, daar had ik eerst wel wat moeite mee. Ik kwam weleens te laat. Misschien werd ik een beetje gemakzuchtiger omdat ik toch elke week op de bank zat. Da’s niet goed, nee. Nu kom ik nooit meer te laat. Ik ben serieuzer geworden op dat gebied. Daarmee laat je aan een trainer ook zien dat je betrouwbaarder bent, ook in het veld.”

(Verhaal gaat verder na de foto)

Owen Wijndal (AZ): de linksback met branie is serieuzer geworden
Juichend na een van de vier doelpunten tegen Antwerp, twee weken geleden.
© Foto ANP

Ook in het veld probeerde Wijndal zich te verbeteren. „Als ik met Jong AZ mee moest doen, wilde ik me bewijzen. Dus dacht ik ’ik moet scoren of een assist geven, want dan val ik op’. Maar je moet als verdediger ten eerste gewoon goed verdedigen. Dan valt het vanzelf op als je elke keer je man uitschakelt. Ik dacht te aanvallend, zeg maar. Dat heb ik wel verbeterd.”

Real Madrid

Met José Fortes Rodriguez heeft Wijndal een zaakwaarnemer die zegt waar het op staat. Als Wijndal als broekie (en bankzitter) zei dat hij naar Real Madrid wilde, had Fortes Rodriguez zijn antwoord klaar. Wijndal, lachend: „Ja, dan zei José dat hij wel een stedentrip voor me kon regelen. Met een kaartje voor een wedstrijd. Maar als ik voor Real wilde spélen, moest ik eerst maar eens zorgen dat ik hier in de basis kwam.”

Nu is Wijndal dan toch basisspeler. Deze week stond hij ook bij Jong Oranje voor het eerst in de basis en hij werd door de Eredivisie ook nog gekozen tot beste jonge speler (-21) van de maand augustus. „Het ging eigenlijk meteen al goed in de voorbereiding. Soms stond ik ook linksbuiten, omdat Oussie (Idrissi, red.) nog niet terug was van de Afrika Cup. Als dat goed zou gaan, zou ik misschien het seizoen beginnen als linksbuiten. Maar toen raakte Thomas geblesseerd en moest ik linksback spelen. Dat ging goed, het team speelde lekker. Het bleef goed gaan en daarna was er voor de trainer waarschijnlijk geen reden meer om me eruit te halen.”

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Wijndal, dus dat het nu zo goed gaat, verbaast hem niet. „Nee, klopt. Vorig jaar vond ik het eigenlijk ook gewoon wel goed gaan als ik speelde. Maar ik speelde niet veel, dus kon ik het niet constant laten zien. Nu heb ik het wel over een langere periode kunnen laten zien.”

Owen Wijndal (AZ): de linksback met branie is serieuzer geworden
Lachend tijdens de training in het stadion van Brussel, een dag voor Antwerp-AZ.
© Foto Ed van de Pol

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen