Premium

Commissaris van de Koning op werkbezoek in Haarlem: ’Speel niet de integriteitsviool’

Commissaris van de Koning op werkbezoek in Haarlem: ’Speel niet de integriteitsviool’
Commissaris van de Koning Arthur de Dijk speelt tafeltennis op een tafel van een oude treinvloer in de 3 D Makerszone.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Integriteit is het juiste doen als niemand kijkt. De mooiste uitspraak tijdens een raadsdebat over integriteit komt van raadslid Frans Smit van OPHaarlem. De gemeenteraad stelde zich donderdagmiddag met enkele minidebatjes voor aan de nieuwe commissaris van de Koning Arthur van Dijk, die op werkbezoek was.

In de raad is regelmatig discussie over integriteitskwesties. Raadslid Louise van Zetten van Hart voor Haarlem vindt dat raadsleden soms door de ambtenaren en wethouders het bos in worden gestuurd, bijvoorbeeld als ze vragen stellen over de verkoop van een stuk stoep aan een bewoner. Raadslid Ienke Verhoeff (PvdA) is het hartgrondig met haar oneens en vindt het onterecht dat de ambtenaren op deze manier worden weggezet.

Van Dijk neemt de rol van bruggenbouwer op zich en zegt dat het openbaar bestuur niet in een coconnetje zit, maar dat raadsleden moeten oppassen niet voortdurend op de integriteitsviool te spelen. ,,Op die manier zet je de mensen en de stad op slot, zeker een stad als Haarlem die voor grote uitdagingen staat op het gebied van wonen en vervoer.’’

Bij andere onderwerpen is hij het roerend eens met de raadsleden. Ja, hij gaat de experimenten met nieuwe democratie in Haarlem (gelote wijkraden) goed volgen. En ja, er moet binnen de vervoersregio MRA goed worden samengewerkt. ,,Kijk naar Zandvoort met de Formule 1. Hulp is nodig. Het is alsof bij een amateurclub een wedstrijd uit de Champions League moet worden gespeeld.’’

Van Dijk is tien jaar wethouder geweest. Sinds januari zetelt hij in het provinciehuis. Donderdag was zijn tweede van in totaal 47 werkbezoeken aan Noord-Hollandse gemeenten. Hij noemde het achteraf een goed ambtsbezoek, waarbij hij de gemeenteraad loofde die vierkant achter de burgemeester stond, toen Wienen werd bedreigd.

De Haarlemse trip begon in Oostpoort in de Waarderpolder, waar de komende tijd veel nieuwe woningen worden gebouwd. Daarna bezichtigde het gezelschap met Van Dijk de 3 D Makerszone in de Waarderpolder.

Van Dijk was onder de indruk van twee producten van dit innovatieve bedrijvencentrum. Het ging om de ’crdl’, een eivormig houten instrument voor mensen die moeilijk communiceren. Het instrument is al honderden keren verkocht, vooral aan zorginstellingen.

Ook een nieuw circulair bedrijf van Juan Nibbelink, dat de vloeren uit treinen een nieuwe bestemming geeft, kreeg een pluim. De vloeren, marmoleum met keihard hout, worden verzaagd en veranderen bijvoorbeeld in geluiddichte cellen of tafeltennistafels.

Het bedrijf heeft zojuist 30.000 subsidie gekregen. Daarvan wordt een loods gebouwd. Volgens Nibbelink kan de komende tijd 10.000 vierkante meter treinvloer worden verwerkt tot nieuwe gebruiksvoorwerpen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen