Samen zingen, bewegen en luisteren; regio focust in aanloop naar Wereld Alzheimerdag week lang op dementie

Samen zingen, bewegen en luisteren; regio focust in aanloop naar Wereld Alzheimerdag week lang op dementie
Hugo Borst leest voor uit Ma.
© Archieffoto Koen van Weel/ANP Kippa
Weesp, Huizen

In aanloop naar Wereld Alzheimerdag, zaterdag 21 september, wordt op tal van plekken in de regio stilgestaan bij de ziekte van Alzheimer. Zaterdagmiddag is in Weesp de aftrap met de uitvoering van het stuk ’Over Alzheimer, wat ik nog wilde vragen’ door Toneelgroep City Speelt.

,,Ja, dat is zo’n bijzondere productie. Het is helemaal gebaseerd op waargebeurde verhalen en ervaringen van mensen met dementie, of hun mantelzorgers, vrienden en familieleden’’, vertelt Lia Hagen van de werkgroep Weesp Dementievriendelijk. ,,Regisseur Isa van Dam heeft al deze verhalen bewerkt. Het stuk wordt uitgevoerd door zes jonge studenten van de Theaterschool. En het mooie is, dat al deze spelers in hun eigen omgeving te maken hebben met dementie. Dat merk je. Het is ze echt gelukt om zich heel goed in te leven in de situatie.’’

Het stuk wordt opgevoerd om 14.30 uur aan Papelaan 99 in Weesp.

De Weesper werkgroep komt naast toneel met nog veel meer activiteiten. Zo is er veel aandacht voor kunst, onder leiding van kunstenaar Eric Hage. En ook wordt er gevaren op de Vecht met het schip de Watermelody.

Duofiets

Ook in Baarn en Soest is volop aandacht voor dementie. Hier ligt de focus op ’samen bewegen’, precies in de lijn van het landelijke thema van Wereld Alzheimerdag. Ideale manier om er met elkaar op uit te gaan is een ritje op de ’duofiets’. Voor woensdag 18 september is dit uit te proberen op diverse locaties in Baarn. Aanmelden kan bij het Welzijnscentrum de Leuning.

Een dag later kunnen de sportievelingen meedoen met een speciale bewegingsles voor mensen met (beginnende) dementie, hun mantelzorgers en andere geïnteresseerden. De week wordt afgesloten met een lezing door sportjournalist en presentator Hugo Borst, schrijver van het boek Ma, waar hij verhalen uit voorleest. De start is om 20 uur in Theater De Speeldoos, inloop vanaf 19.30 uur.

Woensdag gaat in de bibliotheek in Huizen de zogenaamde dementheek van start. Dit is een speciaal uitleen- en adviescentrum voor mensen met dementie, en hun naasten. Ook gaat die dag de tentoonstelling MIST in première, waarin jong-dementerenden en hun partners centraal staan. MIST is tot eind september te bezoeken.

Wie houdt van zingen en inhaken, doet er goed aan zich te melden in het Alzheimer Café, donderdagavond 19 september in de Brassershoeve in Huizen. Wilhelmus Hoekstra, de Oranjeman, verzorgt een avond die het best te omschrijven is als een muzikale reis door de tijd, een feest van herkenning met liedjes van toen en nu. Bezoekers worden onder het motto ’breng eens een zonnetje’ uitgedaagd om lekker mee te doen aan deze Een kleurrijk muzikaal evenement onder het motto ’Breng eens ’n zonnetje’ dat je uitdaagt om aan mee te doen aan dit feestje waar het draait om saamhorigheid, aandacht, verbinding en contact.

Terug naar Weesp, waar de week zaterdag 21 september feestelijk wordt afgesloten in De Wintertuin in Weesp met een optreden van Rose & Rouge, een koor gespecialiseerd in het levenslied. Het programma start om 14 uur en eindigt om 16 uur. De hapjes zijn gemaakt door leerlingen van het Casparus College.

Ga voor alle info naar

www.dementievriendelijkgooi.nl

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen