Burgemeester heeft toestemming: camera’s bij Harddraverij Medemblik

1/2
Medemblik

Om geweldsincidenten en overlast van bijvoorbeeld lachgasverkoop tegen te gaan, wordt cameratoezicht ingezet tijdens het Rondom Weekend en de Harddraverij in Medemblik.

Donderdag zijn twee mobiele camera’s geplaatst. Een staat op de hoek Nieuwstraat/Kaasmarkt, de ander op het Gedempt Achterom. Donderdagavond om 21 uur gaan de camera’s aan, tot zaterdagochtend 5 uur, dezelfde tijdens gelden voor zaterdag(nacht). Op zondag en maandag start de registratie ook om negen uur, maar dan gaan de camera’s om drie uur ’s nachts uit. In de meldkamer in Alkmaar wordt live meegekeken, om agenten direct op de juist plek af te kunnen sturen.

Vechtpartijen

Aanleiding is een reeks geweldsincidenten tijdens verschillende evenementen in de binnenstad van Medemblik, meest recentelijk de kermis. Het gaat om vechtpartijen, mishandelingen en ander openlijk geweld.

Lees ook: Burgemeester: ’Cameratoezicht tegen overlast tijdens Harddraverij Medemblik’.

Op sociale media lopen de reacties op het toezicht uiteen. Sommige Medemblikkers vragen zich af hoe het zit met hun privacy, anderen vragen juist of er niet permanent cameratoezicht kan komen. Ook vragen inwoners zich af waarom zo expliciet wordt verteld waar de camera’s staan en wanneer ze live gaan. ,,Dat is wettelijk verplicht’’, verklaart gemeentewoordvoerster Silvia Hania.

Eerder deze maand gaf burgemeester Frank Streng al aan dat hij het cameratoezicht hoog op zijn verlanglijstje had staan. Hij moest toen nog toestemming aan de Driehoek vragen, waarin burgemeester, officier van justitie en politie zitten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen