Veel lagere straffen in fatale gijzelingszaak Jdesse Boerenveen

Veel lagere straffen in fatale gijzelingszaak Jdesse Boerenveen
© Foto ANP
Schiphol

Zeven verdachten van de zaak rond de gijzeling van de 40-jarige Jdesse Boerenveen zijn veroordeeld tot celstraffen tot 9 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk. De straffen zijn veel lager dan de eisen van de officier van justitie, omdat de rechtbank de drie hoofdverdachten niet verantwoordelijk vindt voor de dood van de Amsterdammer. De officier had celstraffen geëist tot 7,5 jaar.

Het slachtoffer werd op 1 december 2016 urenlang van zijn vrijheid beroofd in een garage in Wormerveer, mishandeld en in een auto gezet. Uiteindelijk kwam hij in Almere in het water terecht en verdronk. Jdesse Boerenveen werd op 22 december 2016 levenloos aangetroffen op een eilandje in het Gooimeer, tegenover het strandje in Almere.

Als drie hoofdverdachten zag justitie de 41-jarige Lloyd B. uit Assendelft, de 40-jarige Audrienne C. en de de 37-jarige Michael F. Zij zouden het slachtoffer van Wormerveer naar Almere hebben gebracht en onder druk hebben gezet. Boerenveen zou naar verluidt een oplichter zijn geweest, die veel mensen nog geld schuldig was.

Lees ook: OM eist tot 7,5 jaar cel in fatale gijzelingszaak Jdesse Boerenveen: ’Slachtoffer moet doodsbang zijn geweest’

Twee van de drie hoofdverdachten zijn veroordeeld voor het beroofd houden van de vrijheid van het slachtoffer. Lloyd B. kreeg hiervoor 9 maanden celstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk en F. kreeg 8 maanden gevangenisstraf, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. B. had het slachtoffer tot tweemaal toe bedreigd met een vuurwapen. De rechtbank sprak C. vrij wegens gebrek aan bewijs.

Andere verdachten in deze zaak, die betrokken waren geweest bij het vasthouden van het slachtoffer in de garage in Wormerveer, kregen ook mildere straffen.

Garagehouder garagehouder Jeffrey K. is veroordeeld tot 135 dagen celstraf, waarvan 90 dagen voorwaardelijk plus 90 uur taakstraf. De 34-jarige Brian D. kreeg 196 dagen celstraf, waarvan 90 dagen voorwaardelijk en de 40-jarige Dolf M. 217 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk. Alleen Denise D. (40) kreeg een hogere straf dan de werkstraf van 240 uur, die het OM tegen haar had geëist. Zij is veroordeeld tot 5 maanden celstraf, waarvan 3 voorwaardelijk. De rechtbank vond dat de strafeis tegen haar geen recht doet aan haar rol in het geheel.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen