Premium

Colombiaanse vrouwen vrijgesproken van grootschalige telefoonroof tijdens Mysteryland

Colombiaanse vrouwen vrijgesproken van grootschalige telefoonroof tijdens Mysteryland
Drukte bij dancefestival Mysteryland in 2018.
© Foto: ANP
Haarlem

Twee Colombiaanse vrouwen zijn vrijgesproken van grootschalige telefoonroof tijdens Mysteryland vorig jaar. Tegen het duo (31 en 25) waren celstraffen van 2,5 jaar geëist.

De rechtbank ziet onvoldoende bewijs dat de vrouwen tijdens het dancefestival in Haarlemmermeer smartphones hebben gestolen of hebben samengewerkt met hun landgenotes die zich daar schuldig aan maakten.

Vorige maand werden twee andere jonge Colombiaanse vrouwen veroordeeld tot gevangenisstraffen van 2 en 2,5 jaar voor de roof van 59 mobiele telefoons op het festival en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens Mysteryland werden in 2018 zeker 265 mobieltjes gestolen. Als een sprinkhanenplaag gingen de Colombiaanse vrouwen vorig jaar over het festivalterrein, omschreef de officier van justitie het eerder.

Veroordeeld duo

Dat de 31-jarige en 25-jarige vrouw toen met het veroordeelde duo op het dancefestival in Haarlemmermeer waren, wil niet zeggen dat zij met hen de telefoondiefstallen hebben gepleegd en deelnamen aan een criminele organisatie. Dat de verdachten op de hoogte waren van de diefstallen, in het gezelschap waren van leden van de bende en mogelijk het bevel opvolgden te wachten, maakt nog niet dat zij deel uitmaakten van de organisatie, aldus de rechtbank.

De rechters stellen wel vast dat gesproken werd over een rol die verdachten in de toekomst konden gaan vervullen. Maar volgens hen kan niet worden geconcludeerd dat het duo op Mysteryland een aandeel had in of ondersteuning bood aan aan de criminele organisatie.

Lees ook: Weer veel telefoondiefstallen op Mysteryland, al zeventig aangiftes van zakkenrollerij en diefstal

Ondanks een waarschuwing van de politie voor zakkenrollers werden ook tijdens de afgelopen editie van Mysteryland weer veel diefstallen gepleegd. De donderdag na het festival, dat werd gehouden op 23, 24 en 25 augustus, waren al zeventig aangiftes gedaan door feestgangers van wie telefoon of portemonnee was gestolen.

Een politiewoordvoerster kon donderdagmiddag geen nieuwe cijfers geven over het aantal aangiften van zakkenrollerij en diefstal na de afgelopen Mysteryland.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen