Premium

Heilooër verenigingen gaan actiever lobbyen voor nieuwe hal naast Het Vennewater, want het geduld is op bij de sportclubs

Heilooër verenigingen gaan actiever lobbyen voor nieuwe hal naast Het Vennewater, want het geduld is op bij de sportclubs
Een deel van de problematiek in beeld. HZV 12 en HZV 13 spelen hun onderlinge Heilooër derby in de Egmondse sporthal De Watertoren.
© Foto Martin de Haan
Heiloo

De tijd van afwachten is voorbij voor de Heilooër sportverenigingen. De nood wordt immers steeds hoger, maar er is op dit moment nog altijd geen zicht op een tweede sporthal in het dorp. Vier clubs hebben daarom de krachten gebundeld om hun geluid wat extra kracht bij te zetten.

,,De huidige capaciteit is helemaal opgesoupeerd”, stelt Rik Aaftink van hockeyclub De Terriers. Het was die club, die het probleem als eerste aanzwengelde. ,,Want wij wilden in de wintermaanden zaalruimte huren in Het Vennewater, maar dat kon niet. Voor wedstrijden en trainingen moeten we dus bijna altijd uitwijken naar andere plaatsen. Alles wat er vrij is, boeken wij. Soms op de meest idiote uren.”

Zo ontstond het idee voor een nieuwe hal. Of beter gezegd: een tweede hal, die vastgebouwd wordt aan de huidige hal. ,,Die dus gewoon gebruik maakt van de bestaande voorzieningen van de huidige sporthal”, vult Chrétienne Nielen aan. Nielen vertegenwoordigt HZV binnen de groep. De zaalvoetbalclub is de grootste gebruiker van de sporthal, maar moet evengoed met heel veel teams voortdurend uitwijken naar omringende dorpen. ,,Maar inmiddels is het zo dat dat ook niet meer lukt. De KNVB kan geen beschikbare ruimte meer voor ons vinden, zodat we nu gedwongen zijn om teams te weigeren.”

Flashing Heiloo (basketbal) en Effect (volleybal) zijn de ’kleinere’ gebruikers van de hal. ,,Maar ook wij ondervinden problemen”, stelt Frank Knegt van Flashing. ,,Zo moeten wij heel vaak trainen in kleine gymzalen. Dat is verre van ideaal en ook nog eens gevaarlijk. Daarnaast zijn we ook een club met enige ambitie en daar horen ook fatsoenlijke voorzieningen bij.”

Ook Terriers en HZV komen op hoog niveau uit met hun teams, maar hebben daarnaast ook een grote breedtesportafdeling. Er zijn kortom genoeg redenen om een tweede hal neer te zetten. Verre van vreemd voor een plaats met 23.000 inwoners en veel binnensporters. Terriers had al snel een heel kant- en-klaarplan uitgewerkt en ook de financiering was al grotendeels rond ,,Het enige wat de gemeente eigenlijk hoeft de doen is garant staan en de grond te beschikking stellen.”, is Aaftink duidelijk. ,,Maar dat willen zij niet. Waarom? Ondeskundigheid? Niet belangrijk? Ik denk eerlijk gezegd dat het pure onwil is.”

De grond naast ’t Vennewater ligt momenteel braak en heeft een bestemming als sportlocatie. ,,Dus hoe moeilijk kan het zijn. Volgens de gemeente is het niet rendabel te krijgen, maar zij gaan willens en wetens uit van verkeerde cijfers”, stellen Aaftink en Knegt.

De clubs gaan nu in ieder geval de politieke partijen afzonderlijk benaderen. Daar is al mee begonnen. ,,En je merkte dat er heel veel helemaal niet bekend was”, voegt Frans Endel er namens HZV nog aan toe. ,,Dat geeft al aan dat wethouder Opdam het blijkbaar niet belangrijk genoeg vindt. Voor ons is het nu tijd om serieus aan de boom te gaan schudden.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen