Woede in Petten om tentoonstellen van dode vos in weiland [update]

Woede in Petten om tentoonstellen van dode vos in weiland [update]
Vermoedelijk is de vos neergezet om vogels uit het weiland te verjagen.
© Adrie Streefland via Waarneming.nl
Petten

„Ik was zo boos dat ik dacht: heel Petten moet dit weten”, vertelt Joke van Veen. Ze deelde een opmerkelijk bericht op Facebook: een foto van een dode vos die door middel van twee ijzeren pennen op een weiland is tentoongesteld.

’Wat is dit voor gedoe? Zag dit gisteren en ben er kotsmisselijk van’, zette ze er bij. „Ik was er eerder al langs die plek gereden, maar zonder te beseffen wat het was. Ik ging er vanuit dat het gewoon een plastic ding was. Later kwam ik de foto tegen op Facebook, gedeeld door een kennis uit de andere kant van het land. Het kan niet waar zijn, dacht ik toen. Verschrikkelijk, echt niet normaal.”

Wie ’t dier plaatste? „Wist ik ’t maar”, zegt Van Veen. „Ik vind het echt schandalig. Dat je zo respectloos met een beest omgaat. Dat ik ’m heb zien staan is een heel luguber idee achteraf. Ik ben dan ook blij dat er veel aandacht voor is, want dit mag nooit meer gebeuren.”

Ophef

Het bericht op Facebook kon op veel geschrokken en kwade reacties rekenen en het werd massaal gedeeld. Niet alleen door Pettemer, maar door boze Facebook-gebruikers uit het hele land.

Veel boze reacties dus. Al lijkt de ophef in Petten zelf wel mee te vallen, blijkt na een rondje door de buurt. De meeste bewoners van de Westerduinweg en Belkmerweg hebben het dier niet opgemerkt op het stuk grond dat tussen deze twee straten ligt.

Politie en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord zijn ingelicht over de vos, maar konden geen strafbaar feit ontdekken. Politiewoordvoerster Jamie-Lee Roy: „Onze wijkagent is langs geweest, maar hij kon geen vos vinden. We hebben als politie dus niks gezien en een eventuele sanctie is afhankelijk van waar het dier vandaan komt en hoe het dood is gegaan.”

Geen overtreding

„Toezicht en Handhaving heeft gisteren contact gehad met de landeigenaar van een weiland”, meldt Eugène Later van de omgevingsdienst. „De aanwezigheid van de vos is geen overtreding in het kader van de wet natuurbescherming.” De eigenaar van het land vertelde de handhavers dat hij een aangereden dode vos aan had getroffen langs de weg en deze vervolgens heeft neergezet om de ganzen van zijn land te verjagen.

Achtergrond: Vogelverschrikkers

Dode dieren gebruiken als vogelverschrikker wordt vaker gedaan: vaak door levenloze kraaien of kauwen op te hangen. Of dat mag? Ja, zegt de Vogelbescherming op haar website. Maar alleen als de vogels zijn gedood in het kader van schadebestrijding. Volgens de Vogelbescherming is het ook maar de vraag of het ook echt helpt.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen