Premium

Kunst en muziek in huiskamer op zevende editie Kunsteiland in de Voorzaan

Kunst en muziek in huiskamer op zevende editie Kunsteiland in de Voorzaan
Schilderij van Kitty Meijering.
Zaandam

Het is een onweerstaanbare formule gebleken: bij een ander in huis gluren en tegelijkertijd een portie kunst voorgeschoteld krijgen. Stichting Kunsteiland in de Voorzaan weet elke twee jaar weer honderden mensen op de been te krijgen met huiskamerexposities en aanverwante activiteiten in de wijk Het Eiland.

Aan de zevende editie – op 14 en 15 september – doen zeventien huiskamers, zes muzikanten en 27 kunstenaars mee. Zij tonen onder meer videokunst, fotografie, sculpturen en schilderijen. „Denk vooral niet dat je het allemaal in een middagje kunt bekijken. Dat lukt nooit”, zegt Fons Wegman, een van de bestuursleden. Hij woont al op Het Eiland sinds de oplevering in de jaren negentig. Hij maakte nog mee dat mensen ’met busladingen tegelijk’ naar de voor die tijd apart opgezette wijk kwamen. „Stonden ze met de neus tegen het raam naar binnen te kijken. Of schoven ze de plantenbakken aan de kant om een foto te maken”, herinnert hij zich.

Die nieuwsgierigheid bracht bewoners in 2007 op het idee voor Kunsteiland. De deelnemers kiezen zelf de kunstenaars en muzikanten uit die ze in huis halen. Wegman en zijn vrouw doen altijd inspiratie op tijdens de Kunsttiendaagse in Bergen. Dit jaar hebben zij schilderijen van Kitty Meijering, beelden van Annelies Deutekom en collages van Marjan van Asperen in de huiskamer. „Om Kunsteiland afwisselend te houden, willen we niet steeds dezelfde kunstenaars”, zegt Wegman. „We zien het aanbod ’verschuiven’. Eerst deed alleen de eerste generatie eilandbewoners mee. Nu zijn er steeds meer buren bij betrokken die pas later hiernaartoe zijn verhuisd. Zij kennen weer heel andere kunstenaars.”

Zelfportretten

Een van die ’nieuwere’ bewoners is Fleur Pastoors. Zij doet dit jaar voor het eerst mee aan Kunsteiland en werd meteen bestuurslid van de stichting. In haar huis exposeert zij schilderijen van Bregtje Zitman-Deelen. De kunstenaar – bekend van haar realistische, veelal heftige zelfportretten – was deze overigens nog te zien in tv-programma ’Sterren op het doek’. Pastoors toont ook kunst ’uit de familie’. Haar Schotse schoonzus Seona Mason maakt bijzondere sculpturen van vinyl. „Mensen uit de hele wereld vragen haar om een kunstwerk van hun favoriete artiest of plaat.” En om het vinyl-gevoel compleet te maken, komt dj Jonny B langspeelplaten draaien.

Duurzaamheid

Rode draad dit jaar is ’duurzaamheid’. De Zielige Plant, Katrine van Klaveren en Robert Roelink gaan met dit thema aan de slag op de twee centrale locaties. De Zielige Plant laat in het Spaandergebouw de groene vingers los op bijna-dode en reeds overleden planten (zie artikel rechts.) Op het grasveld in het hart van de wijk maakt Van Klaveren kunst van gebruikte kleding en werkt Roelink met de jeugd aan een groot, opblaasbaar sculptuur van plastic. Dit veld is tevens de plek van ’samenkomst’. Pastoors: „Kunsteiland gaat ook over elkaar ontmoeten en samen dingen doen.” Kijken naar Aron Kroes bijvoorbeeld. De Zaandammer maakte eerder al enorme portretten op Zaanse de graffiti-vrijplaatsen en gaat zaterdag live een muurschildering maken.

Volgens Wegman doen kunstenaars vaak goede zaken tijdens het evenement. „In 2017 is er voor tienduizend euro aan kunst verkocht, dat is heel veel. Het precieze aantal bezoekers is moeilijker te berekenen. We turven de bezoekers, maar we weten natuurlijk niet hoeveel huizen zij bezoeken. We schatten dat er vijftienhonderd mensen komen, al hangt het af van het weer. Het is wel eens zo druk geweest dat er files op straat stonden en de deuren echt even dichtgingen.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen