Premium

Vogeltjes voeren met ’n zwerfboek op schoot; huismussenhofjes in Helders Tuindorp [video]

1/2
Den Helder

Kijk, die functie kan erbij op het cv van Fred van Vliet, ’stationschef’. Het bevlogen lid van de Vogelwerkgroep Den Helder beheert een kinderzwerfboekstation aan de Violenstraat. Een extraatje in huismussenhofje nummer 5.

Het nummer doet vermoeden dat er meer zijn en dat klopt. Op vijf plekken in Tuindorp zijn zithoekjes aangelegd, waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten en kleine vogeltjes kunnen voeren. De ’knuffelbare soorten’, zoals Van Vliet ze noemt. „Vogeltjes die mensen leuk vinden. Meesjes, roodborstjes, heggenmussen en natuurlijk de huismussen. Vorig jaar heeft de Vogelwerkgroep onderzoek gedaan en toen zijn er duizend paartjes geteld in de hele gemeente. Dat is niet veel.”

Onkruidvrij

De huismus heeft hulp nodig. Niet alleen verdwijnt door dakrenovaties nestgelegenheid, ook voedselbronnen gaan in verstedelijkt gebied verloren. „Ze eten graag graszaden. Maar elke straat moet tegenwoordig onkruidvrij zijn.”

Om het vogeltje een handje te helpen, diende de Vogelwerkgroep het idee voor de hofjes in bij het ’Betrekken bij het groen fonds’ van de provincie. Samen met het buurtproject in Tuindorp ’Ontmoeting in het groen’. „De huismus is een heel sociaal vogeltje en de plekken zorgen voor sociaal contact”, legt Van Vliet de link.

Anderhalf jaar geleden werden de hofjes aangelegd op het Asterplein, bij buurthuis Elto aan de Crocusstraat, in de Ontmoetingstuin achter de Tuindorpschool, aan de Lupinestraat en in de speeltuin aan de Violenstraat.

De zitbanken verschillen qua type, want er is hergebruikt. „Sommige stonden eerst in de Beatrixstraat. De vuilnisbakken komen ook van de gemeente, die wilde ze naar de stort doen. Ligusterhagen omzomen overal de banken, ze komen langzaamaan tot wasdom en moeten uiteindelijk zo’n anderhalve meter hoog worden. Huismussen houden ervan om te schuilen in liguster en de hagen bieden beschutting en schaduw aan de menselijke bezoekers van de hofjes.

Maar het opvallendste onderdeel, het voederstation op een hoge paal, staat (nog) niet overal. „In de Lupinestraat woont iemand die musjes in zijn tuin voert. Die was bang de vogeltjes kwijt te raken. Daar hebben we gewoon een knus zitje van gemaakt, waar je natuurlijk wel uit de hand kunt voeren.”

Op het Asterplein is het wachten op een buurtbewoner die zich over het hofje wil ontfermen. „Elke dag even controleren of het er netjes uitziet. En voeren. Als vogels er op kunnen rekenen dat er voer is, nemen ze het in hun dagelijkse route op. Het is echt een sport om vogels als huismussen te lokken.”

Hoe frequent de hofjes door mensen worden bezocht, weet Van Vliet niet. „Het moet allemaal nog een beetje groeien, heb ik het idee. Maar uit het kinderzwerfboekstation verdwijnen regelmatig boeken en er komen weer andere bij. Dat wordt goed bezocht.”

Het station, in de vorm van een nestkastje, is aangesloten bij het landelijke Kinderzwerfboek, een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp dat het voor alle kinderen mogelijk wil maken om leuke boeken mee naar huis te nemen. Als het boek uit is, kan het weer als zwerfboek worden achtergelaten.

Er zijn er meer in Den Helder, onder meer in enkele basisscholen en in de Helderse Vallei. Een sociaal initiatief, dus een mooie aanvulling op het sociale karakter van het huismussenhofje, zegt Van Vliet. Bovendien bevindt hofje nummer vijf zich bij een speeltuin.

Het zou mooi zijn als ook elders in de stad hofjes komen, vindt Van Vliet. „Inwoners kunnen ook een aanvraag doen bij het fonds. Voor de vijf hofjes kregen we 45.000 euro, dat is helemaal opgegaan, ook omdat er gereedschap moest komen.”

Wie wil helpen bij het beheer of meer wil weten over de aanleg, kan bellen met Van Vliet :06 - 83235295.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen