Premium

Restauratie kerkgebouw Vermaning in Wormerveer gaat laatste fase in

Wormerveer

De restauratie van de Vermaning gaat de laatste fase in. Stichting de Wormerveerse Vermaning verwacht dat het kerkgebouw in 2021 volledig is opgeknapt.

In die laatste twee jaar wordt onder andere het dak vernieuwd en de ramen vervangen. Daarmee is een bedrag van zo’n 300.000 euro gemoeid, die de stichting grotendeels via overheden en andere partijen hoopt te verwerven.

Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers zich laten informeren over verleden, toekomst én heden van het gebouw aan de Zaanweg. Op deze zaterdag is er een ’mini-Uitmarkt’ (11-17 uur) met een voorproefje van wat er het komende seizoen allemaal gebeurt op het gebied van cultuur en educatie.

Want een toekomstbestendige kerk hebben is één ding, het is wel de bedoeling dat het gebouw zo optimaal mogelijk wordt gebruikt, zeggen voorzitter Anneke Vlot en bestuurslid Tjalling Beets.

Al bij de overname van de kerk in 2009 is de stichting bezig met de restauratie. „Aanvankelijk dachten we dat alles 250.000 euro zou kosten, maar dat zal uiteindelijk zo’n 900.000 euro worden.”

Het noodzakelijkste en ingrijpendste werk werd in 2015 gedaan. De in 1830 gebouwde kerk ging een half jaar dicht om onder meer fundering en stucwerk te vervangen. Sinds de heropening spant de stichting zich in om een cultureel trefpunt te worden voor Wormerveer. „Zonder daarbij in het vaarwater van buurthuis De Lorzie te zitten, of van andere kerken die activiteiten organiseren”, aldus Beets.

Het aantal activiteiten ’stijgt elk jaar’. „Het vorige seizoen hadden we zo’n tweehonderd activiteiten, waar zeker vijf- tot zesduizend bezoekers op afkwamen.”

Lezingen

Er zijn onder meer lezingen georganiseerd door de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, jeugdvoorstellingen van Theater Potitco (’altijd uitverkocht’), filosofische cafés, klassieke concerten en singer/songwriter-middagen. Vlot: „We willen meer activiteiten kunnen bieden. We praten met Theatermijn over toneelcursussen voor oudere jeugd, we zijn bezig met tentoonstellingen en volgend jaar geeft Ellis van Atten hier een schrijfcursus. Daarnaast wordt de zolder geschikt gemaakt voor vergaderingen, culturele activiteiten én inloopwerkplekken. Zo moet de Vermaning nóg meer een plek van álle Wormerveerders worden.”

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen