Premium

Veel belangstelling voor natuurgraf, vroegboeker Geestmerloo krijgt korting

Veel belangstelling voor natuurgraf, vroegboeker Geestmerloo krijgt korting
De natuurbegraafplaats moet volgend jaar zomer in gebruik worden genomen.
© Eigen foto
Alkmaar

Vervolg van voorpagina

Eén ding is zeker: we gaan allemaal dood. En wie zijn sterfelijkheid onder ogen ziet, kan natuurlijk alvast op zoek naar een mooi plekje voor die eeuwige rust. Op de website van de natuurbegraafplaats Geestmerloo kan dat.

De natuurbegraafplaats wordt binnenkort aangelegd op de nu nog agrarische grond tussen de Alkmaarse wijk Daalmeer en het Geestmerambacht. In de zomer van 2020 moet de begraafplaats operationeel zijn, Mensen kunnen er een graf reserveren. Wie nu boekt krijgt korting en kan zelf een plekje uitzoeken. ’Bijvoorbeeld in de buurt van water, of bij een mooie boom’, meldt de website. Overledenen liggen er zonder grafsteen of bloemen. Ze gaan terug naar de natuur. Of zoals de site het omschrijft: ’De natuur ontfermt zich over het lichaam en het graf.’

Aanleg en het onderhoud van het gebied worden betaald uit de graven die worden uitgegeven. Dat zijn er in totaal zo’n 5.500. Een enkel graf kost eenmalig 4.250 euro, een dubbel graf 7500 euro. 175 graven kunnen nu al met korting worden gereserveerd. Het gaat om de graven op het eiland dat in het gebied wordt aangelegd. ,,Dat wordt een hele aantrekkelijke plek’’, zegt Marc Hesp van Geestmerloo.

Wie een graf koopt en overlijdt voor de begraafplaats een feit is, krijgt het geld terug. Dat klinkt een beetje cru, maar het is de realiteit.

Hesp: ,,Dat reserveren dat gebeurt natuurlijk voor een deel door mensen die weten dat ze niet lang meer te leven hebben. Natuurbegraven is een trend die in een behoefte voorziet. Met alle voorbereidingen zijn zo’n zeven jaar verstreken. Er zijn zelfs al meerdere mensen overleden die graag een plekje hadden gehad op de natuurbegraafplaats, maar voor wie het helaas allemaal te laat komt. Dat is ook een reden waarom mensen een graf kunnen reserveren. Mensen die dit aanspreekt zitten hier echt op te wachten. Aan al die belangstellenden laten we zien dat Geestmerloo er nu eindelijk aan zit te komen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen