Premium

Nagelbijten voor optreden IJsbrand in The Voice Senior

Nagelbijten voor optreden IJsbrand in The Voice Senior
IJsbrand van Belleghem is morgen opnieuw te zien in ’The Voice Senior’.
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Medemblik heeft in alle opzichten een spannend en gezellig weekeinde voor de boeg. Het feestweekend van Rondom gaat beginnen en maandag is het Harddraverijdag. Maar eerst nog even nagelbijten voor de televisie, want stadsgenoot ’IJs’ schittert opnieuw in ’The Voice Senior’.

Afgelopen vrijdag was te zien hoe Frans Bauer en Marco Borsato de stoelen draaiden voor IJsbrand van Belleghem (65) uit Medemblik. Hij zong een meeslepende versie van ’Delilah’ van Tom Jones in de talentenshow van RTL4, waarin de deelnemers allemaal 60-plus zijn. Met enige twijfel koos IJsbrand voor Frans Bauer als zijn coach. „Alle juryleden zijn natuurlijk geweldig, maar Frans is dit seizoen nieuw en ik vind hem een heel sympathieke vent. Van tevoren had ik er niet echt over nagedacht, ik was al blij geweest als er één stoel was gedraaid.”

Als één van de juryleden de stoel voor je omdraait, ben je ’binnen’ en ga je door naar ’The Knock Outs’. Na die afvalrace volgen de finales, die live op tv zijn. „Het is een fantastische ervaring. Er wordt perfect voor je gezorgd, heel professioneel allemaal. Je hoeft alleen maar te komen en te zingen. De sfeer is gemoedelijk. Natuurlijk hebben alle deelnemers net als ik vaak al jaren in de muziek gezeten. Dat schept een band.”

Pingpingping

De zanger/drummer moest vrijdag zelf optreden, waardoor hij de uitzending niet kon bekijken. „Ik had m’n mobiel op m’n pauk gelegd en die ging maar van ’pingpingping’. M’n telefoon ontplofte bijna! Ik kreeg zelfs reacties van mensen die ik al jaren niet gesproken had, geweldig leuk.”

Zijn deelname is een prestatie, als je bedenkt dat er wel drie- tot vierduizend aanmeldingen zijn. Als je mee wilt doen, presenteer je jezelf eerst met filmpjes en in meerdere audities. Pas daarna ga je door naar ’The Blind Auditions’ op tv, waar je in de studio zingt voor een jury die jou niet ziet, maar wel hoort. Naast Bauer en Borsato zitten ook Ilse DeLange en Angela Groothuizen in die jury.

IJsbrand is al decennia een bekend gezicht in de regio, als drummer en zanger van de band Paradise en de laatste jaren met The Cats Aglow, een succesvolle Cats-tributeband.

Komende zondag treedt hij op tijdens het Rondom Muziekfestival in Medemblik, waar hij met zijn dochter Melissa en zoon Eddy en hun band Phoenix op het podium staat. Natuurlijk zal hij het publiek dan laten meegalmen met ’Why why why… Delilah’.

„Toen ik een jaar of dertig was, dacht ik altijd dat ik op m’n 45e wel zou stoppen met de muziek. Maar het blijft leuk. Er komt altijd weer iets nieuws op je pad, dus waarom niet.”

Hij zou ’The Voice’ aan iedereen aanraden. „Geef je op! Het geeft zo’n boost. Ik ben vastbesloten nog láng niet te stoppen.”

’The Voice Senior’ is elke vrijdag te zien op RTL4 om 20.30 uur. IJsbrand is morgen te zien in ’The Knock Outs’, waar zijn coach Frans Bauer twee van zijn vier kandidaten kiest om mee te nemen naar de finales en er dus twee kandidaten zullen afvallen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen