D66 Weesp: Niet treuzelen met fusiedatum, kies voor het jaar 2022

D66 Weesp: Niet treuzelen met fusiedatum, kies voor het jaar 2022
Het Weesper stadhuis, waar het stadsbestuur tot 2022 of 2026 zelfstandig besluiten neemt.
© Archieffoto
Weesp

Nu het zomerreces voorbij is, blikken de Weesper politieke partijen vooruit naar de bestuurlijke toekomst van de stad, zoals de fusie met Amsterdam. De WSP brak vorige week een lans voor de oprichting van een stadsraad.

D66 in de gemeenteraad van Weesp vindt het belangrijk dat er niet getreuzeld wordt met de bestuurlijke fusie met Amsterdam.

De ambtelijke fusie heeft in juni plaatsgevonden, stellen de Weesper democraten. ,,Nu moeten de gemeenteraden van Amsterdam en Weesp in de komende maanden beslissen of de bestuurlijke fusie ingaat per 2022 of per 2026. D66 Weesp spreekt een voorkeur uit voor een bestuurlijke fusie per 2022”, zo stelt de partij in een persbericht.

Tijdens het referendum in maart 2018 hebben inwoners en ondernemers in Weesp zich in meerderheid uitgesproken voor Amsterdam als fusiepartner. ,,D66 vindt het daarom van groot belang dat zij niet nog 4 jaar langer moeten wachten op de ruimere mogelijkheden voor ondernemers en ondersteuning van inwoners. Het vooruitschuiven van het moment van bestuurlijke fusie naar 2026, wanneer de fusie uiterlijk moet plaatsvinden, brengt grote bestuurlijke, beleidsmatige en financiële risico’s met zich mee.”

Modellen

Aan de andere kant ziet D66 in ’dat er op dit moment te weinig duidelijkheid is om een goed onderbouwde keuze te maken’. ,,Daarom roept D66 Weesp de colleges van Amsterdam en Weesp op om snel met één of meerdere modellen voor de situatie na de bestuurlijke fusie te komen.” Die modellen moeten voldoen aan bepaalde eisen, zoals dat ze passen in de Gemeentewet en goed rekening houden met maatwerk op wijk- en deelraadniveau in Amsterdam. Ook moeten de modellen transparant en moeten betrokkenen in Weesp en Amsterdam ruimte hebben voor inbreng.

Op het stadhuis werd er vorige maand al op gewezen dat er haast bij is. Voor eind december 2019 moet er een akkoord liggen, anders wordt de bestuurlijke fusiedatum 2022 niet gehaald. Er zijn piketpaaltjes geslagen: op zijn vroegst 2022 en uiterlijk 2026. D66 zegt daarover: ,,Vooruitlopend op een eventueel besluit van de gemeenteraad van Weesp om een fusie pas in 2026 gedwongen aan te gaan, zal D66 Weesp om een onderzoek vragen naar de bestuurlijke en financiële risico’s van een dergelijk besluit.”

Meer info: weesp.d66.nl

Meer nieuws uit Gooi