D66 neemt voorstel ruimere winkeltijden Heerhugowaard even terug

D66 neemt voorstel ruimere winkeltijden Heerhugowaard even terug
Middenwaard: wel of niet open op Eerste Kerstdag
© Archieffoto JJFoto.nl/Jan Jong
Heerhugowaard

Michael Feelders (D66) kreeg dinsdagavond in de commissie Stad en Ruimte de handen niet op elkaar. Zijn partij wilde ondernemers de vrijheid geven om op eerste paasdag, eerste pinksterdag en eerste kerstdag voortaan de deuren te openen. Bij de andere fracties waren er echter veel vragen en aarzelingen over het initiatiefvoorstel om de verordening winkeltijden Heerhugowaard 2013 aan te passen. Hij neemt het voorstel nu mee terug naar zijn fractie.

Feelders had, zo vertelde hij, zijn oor links en rechts te luister gelegd. Niet alleen bij de mensen in zijn wooncomplex maar ook bij de ondernemers. Niet iedereen zat te springen om extra openstelling maar met goeroe Ben Tiggelaar meende hij dat men niet bang moest zijn voor de vele veranderingsprocessen in de samenleving. Vandaar het voorstel van zijn partij: biedt ondernemers de vrijheid om zelf een keuze te maken voor extra openstelling. Feelders wees erop dat er op eerste pinksterdag al winkels open waren zonder dat er tegen opgetreden werd. ,,We moeten stoppen met overbodige regelgeving.’’

Carola van ’t Schip (HOP) vroeg zich hardop af wat D66 met dit voorstel wilde bereiken. Ze miste cijfermatige onderbouwing: ,,Ik hoor allemaal aannames. Wij zien het liefste een enquête onder winkeliers en inwoners met de vraag wie hier behoefte aan heeft.’’ Ze vond dit bij uitstek een goed onderwerp voor de - nog vrij nieuwe - commissie Meespraak en Communicatie. Van ’t Schip kreeg bijval uit de hoek van GroenLinks en VVD, die in het voorstel eveneens een onderbouwing met cijfers misten. Niet alleen inwoners en ondernemers maar ook het personeel moest gehoord worden. Véronique Wanst (VVD) snapte niet waarom D66 niet ook voor openstelling op Goede Vrijdag en op Kerstavond had gekozen.

Feelders besloot na enige aarzeling om het voorstel terug te nemen. ,,Voor de raad van 21 oktober maken we kenbaar of we het voorstel indienen of niet. Eventueel kan het behandeld worden in de commissie Meespraak van 10 oktober. We komen er op terug.’’

Wethouder Bert Fintelman kon aan het begin van de vergadering nog een incidentele meevaller melden: uit de tweede rapportage van Cosensus blijkt dat er 170.000 euro meer inkomsten zijn dan begroot.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen