Premium

Angela Groothuizen wil nog één keer een knaller van een hit scoren

Angela Groothuizen wil nog één keer een knaller van een hit scoren
Angela Groothuizen.
© Foto Marthe Hennink

In de verhalenserie ’Levenslijn’ vertellen smaakmakers over de ijkpunten van hun bestaan. Vandaag: Angela Groothuizen

Ze wordt deze maand zestig. Maar bijremmen? Echt niet! Angela Groothuizen is te zien in tv-programma’s, gaat met een theatervoorstelling het land in en brengt een nieuw album uit. Daarom hier de levenslijn van Angela Groothuizen.

1959

„Mijn geboortejaar. Thuis hadden we vijf kinderen, ik ben de jongste. Mijn vader was kunstenaar. Hij had een avontuurlijk leven achter de rug voor hij mijn moeder ontmoette. Op zoek naar werk was hij in zijn jonge jaren een beetje als een gelukszoeker naar Afrika gegaan. Intussen was hier de oorlog uitgebroken en kon hij niet meer terug. Daarom is hij bij de koopvaardij gaan varen. Na zijn terugkomst hebben mijn ouders een gezin gesticht. Mijn vader was vijftien jaar ouder dan mijn moeder. Dat hij voor haar viel snap ik wel, want ze was een mooie vrouw om te zien en ze had een hart van goud. Altijd lief, nooit boos.”

„Ik groeide op in Alkmaar. De stad is klein genoeg om je veilig te voelen en groot genoeg om van alles te bieden. We hadden een gezellige, hechte familie. Maar toen mijn vader vanaf zijn middel verlamd raakte, legde dat een druk op ons gezinsleven. Het was voor hem niet makkelijk om te leven met een handicap, ook al deed hij zijn stinkende best om er wat van te maken.”

1976

„Na de havo ging ik naar Amerika. Ik was zestien en draaide een jaar mee op een high school in Michigan. Zo’n jaar zonder het houvast van thuis maakte me zelfstandig. Het leerde me ook om te improviseren. Waar je me ook neerzet, ik pas me aan. Dat heb ik daar geleerd. Eigenlijk was het toen heel bijzonder dat ik als scholier in mijn eentje zo ver wegging, want mijn lijntjes met Alkmaar waren dat jaar echt doorgesneden. Bellen kostte een kapitaal en internet bestond nog niet. Dus het enige contact verliep via luchtpostbrieven. Daarvan heb ik geleerd om mijn gevoel op papier te zetten. Dat ene jaar in Amerika echoot nog steeds na: ik heb nog altijd contact met mijn pleegzusje en mijn schoolvriendinnen van toen.”

1979

„Op school zat ik altijd al bij bandjes, maar toen ik uit Amerika terugkwam, werd dat serieuzer. Ik zong bij de band van mijn broer en nog bij een paar andere bandjes. We traden op bij kermissen, bij bruiloften en in feestzalen. Gewoon leuk. Alles veranderde toen ik in 1979 werd gevraagd voor de Dolly Dots. Eerst leek het me niks: een meidengroep. Maar toen ik de andere meiden had ontmoet en ik mijn vriendin Ria Brieffies erbij kon halen, zei ik toch ja. De Dolly Dots was het grootste en het meest indrukwekkend dat ik ooit heb gedaan. De hits, de optredens in het buitenland, alles was mega. De omstandigheden waarin we moesten werken waren niet altijd makkelijk, maar onderling hadden we een sterke band. Als het erop aan kwam, vormden we één front. De kracht was dat we zelfspot hadden en dat we van elkaar hielden. En als er liefde is, kom je er altijd uit. Uiteindelijk was het succes zó groot dat het niet vol te houden was. Daarom zijn we na een kleine tien jaar uit elkaar gegaan.”

1988

„Na mijn Dots-tijd ben ik een paar jaar op tournee geweest met cabaretgroep Purper. Daar groeide mijn liefde voor het theater. Wat vond ik het heerlijk om daar mooie, gevoelige liedjes te zingen. Ik ben nog even naar de popmuziek teruggegaan met Angela & The Rude, maar toen had ik het wel gehad met de concerten en de handjes de lucht in. Ik verlangde terug naar het theater en ik wilde niet meer aan de leiband van de commerciële muziekindustrie lopen. Want als je niet uitkijkt, ben je afhankelijk van platenmaatschappijen en kun je als zangeres je brood alleen nog verdienen als je covers zingt. En dat vind ik niet interessant. Ik wil alleen nog liedjes brengen die uit mezelf komen: Dus: zelf schrijven of zelf bedenken wat ik zing. ik voel me heel gelukkig dat ik dat nu voor elkaar heb gekregen en dat ik niet afhankelijk hoef te zijn van verkoopresultaten. Want mijn geld verdien ik nu met veel plezier bij de televisie.”

1989

„Zodra ik Rob leerde kennen, sloeg bij mij de vlam in de pan. We hadden niet direct verkering, het was eerst aan en uit. Tot we het zeker wisten. Hij was regisseur bij mijn eerste grote tv-programma ’De uitdaging’. Rob paste bij me en het programma paste bij me. We hebben dezelfde achtergrond. Hij komt ook uit de muziek en hij kent de tv-wereld als geen ander. Onze dochters zijn de bekroning van onze liefde. Die zijn nu 21 en 23 jaar. Maar natuurlijk is het niet altijd koek en ei. Wij hebben ook wel mindere tijden waarin we uit elkaar groeien. Daar moet je dan aan werken. Blijven praten, dus”

„Rob trekt de stress van de tv-wereld niet meer en trekt zich steeds meer terug. De laatste tijd is hij een buitenman geworden, die vooral in de tuin bezig is. We hebben thuis in Amsterdam een tuintje en we zitten graag op ons eilandje bij de Vinkeveense Plassen. Daar is hij uren bezig. Omdat ik nog volop werk, hebben we twee verschillende tempo’s. Om elkaar toch te blijven begrijpen, moet je elkaars cirkel opzoeken. Dan ga ik bijvoorbeeld een middag rozen knippen.”

2010

„Televisie kwam toevallig op mijn pad, maar het is ongelooflijk hoeveel ik de afgelopen jaren voor de camera heb gedaan. Natuurlijk waren er programma’s bij waar ik achteraf niet helemaal gelukkig mee was, maar aan de meeste heb ik goede herinneringen. Nog altijd beginnen mensen over ’Seks met Angela’. En ik ben trots dat mijn naam verbonden is aan iconische programma’s als ’Wie is de mol?’ en ’The voice’, waarmee we in 2010 begonnen. Nu doe ik onder meer ’The voice senior’. En het blijft boeiend.”

2019

„Ik zit nu in de repetities voor mijn nieuwe theaterprogramma. Het heet ’Lueke Binge’. Die woorden schreef mijn oudste dochter vijftien jaar geleden op een zelfgemaakte strippenkaart die ik voor Moederdag kreeg. Het was een waardebon voor leuke dingen, die ze met me wilde doen. In de voorstelling haal ik die dingen dichtbij. Ik zing en vertel over thema’s die me bezighouden. Over de gekte van het massatoerisme bijvoorbeeld. Als ik lekker in mijn tuintje in de zon zit en ik zie vliegtuigen vol vakantiegangers naar hun all inclusive hotels vliegen, denk ik: waar zijn jullie mee bezig? Maar denk niet dat het cabaret is, hoor. Ik ben niet van het opgeheven vingertje, maar sta op het toneel om de mensen te laten lachen en misschien om ze een traantje te laten wegpinken. Ik wil ze vooral een beetje een positief gevoel meegeven.”

„Zo zing ik over mijn ouders, over mijn jeugd, over mijn bucketlist en over het gescheld en getier op internet, waar ik me over blijf verbazen. Ik ben zó blij met het liedje dat Rob Chrispijn voor me schreef over ons land. Het gaat over mijn geluksgevoel. Dat we toch maar mazzel hebben dat we in Nederland mogen leven, met z’n allen. Want nergens ter wereld is het toch zo goed als hier?”

„Met mijn vaste musicus Nico Brandsen heb ik alle liedjes uit de voorstelling net op een cd gezet. Toen we naar het resultaat zaten te luisteren, was ik helemaal ontdaan. Zo mooi! Zijn we bijna zestig en maken we verdorie het mooiste dat we ooit hebben gemaakt!”

2020

„Ik wil nog een keer één keer een knaller van een hit scoren, met een mooi liedje van mijn nieuwe album. Volgend jaar zou een mooi moment zijn.”

Ergens rond 2055

„Ik wil oud worden en dan tevreden terugkijken op mijn leven. Honderd lijkt me een mooi streven, want ik wil mijn vader en moeder voorbij. Mijn vader is 87 geworden, mijn moeder 92. In mijn voorstelling zit een liedje waarin ik vooruitblik op de jaren dat mijn kinderen de deur uit zijn en ik alleen met mijn man overblijf. Ik denk dat ons dan ook nog veel moois te wachten staat. En dat we straks tevreden kunnen terugblikken. Want je moet toch blij zijn als je zo veel moois meemaakt als ik? Kom op zeg, dan moet je niet jammeren of klagen, maar juist enorm dankbaar zijn!”

De première van ’Lueke Binge’ is op 14 oktober in Amsterdam. Daarna volgt een tournee.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.