Documentaire ’Truus’ Children’; lezing van de makers

Documentaire ’Truus’ Children’; lezing van de makers
Alkmaar

Verzetsheldin Truus Wijsmuller staat 41 jaar na haar dood eindelijk volop in de belangstelling.

Behalve het standbeeld dat van haar wordt gemaakt, dat een plek krijgt bij haar geboortehuis aan De Mient in Alkmaar, komt er een documentaire: ’Truus’ Children’.

Wijsmuller deed net zo belangrijk en heldhaftig werk als mensen als Oskar Schindler, Raoul Wallenberg en Nicolas Winton. Maar zij kreeg nooit de eer en erkenning ze verdient, vinden documentairemaakster Pamela Sturhoofd en producer Jessica van Tijn.

Doel van de documentaire ’Truus’ Children’ is Wijsmuller haar plaats in de geschiedenis te geven.

Wijsmuller organiseerde vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kindertransporten waarbij voornamelijk Joodse kinderen uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije en Polen per trein of schip in veiligheid werden gebracht.

De documentairemaaksters wisten de afgelopen twee jaar 23 ’kinderen’ van ’tante Truus’, zoals de jongeren haar noemden, op te sporen. Die zijn inmiddels tussen de 85 en 95 jaar.

Dankzij donaties en fondsen hebben de interviews voor een groot deel plaats kunnen vinden. Er is nog aanvullende financiering nodig om de documentaire af te maken. ’Truus’ Children’ is een internationaal project waar Sturhoofd en Van Tijn al twee jaar aan werken. Zij geven zondag om 16 uur een lezing in Filmhuis Alkmaar over ’the making of’, met mooie anekdotes en uiteraard een eerste blik op een paar ontmoetingen met ’kinderen van Truus’.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons