NH Nieuws en Weeff ’houden eigen identiteit’

Ronneke van der Genugten
Medemblik

Vrijwilligers die ontslag nemen en een wankelende merknaam. De samenwerking tussen de regionale omroep NH Nieuws en de lokale omroep Weeff doet flink wat stof opwaaien. Beide omroepen ontkennen de onrust.

Na de bekendmaking van de samenwerking tussen de twee omroepen worden websitebezoekers van Weeff automatisch doorgelinkt naar de nieuwssite van NH Nieuws. Betekent dit het naderend einde van de merknaam Weeff? ,,Welnee! En, wat is een merk. Het gaat erom dat mensen uit de regio weten waar ze terecht kunnen voor betrouwbaar nieuws. Op de website staat duidelijk vermeld ’Samen met Weeff’. We houden onze eigen identiteit”, stelt Weeff-bestuurslid Jan de Jong. Volgens Jacky de Vries, chef nieuws van NH Nieuws, is het doorlinken een logisch gevolg van de ingezette koers. „We kiezen liever voor kwaliteit, met goede verslaggevers dan voor dubbele technische middelen, wat verspilling is van publieke middelen.

,,De discussie over onze samenwerking zou moeten gaan over inhoud en niet over logo’s en merken. De omroep blijft voor ons lokale nieuwscontent maken. Het bestuur van Weeff constateerde een jaar geleden terecht dat de streekomroep niet genoeg middelen heeft om aan deze taak te voldoen. Publieke middelen gingen vooral op aan randzaken. Daarom is Weeff het gesprek aangegaan met NH. Als publieke organisaties hebben we nu op nieuwsgebied de krachten gebundeld. Door het delen van technische faciliteiten wordt er bespaard. Deze besparing kan uitgegeven worden aan goede mensen en leidende inhoud van het nieuws.”

Onvrede

Volgens VVD-raadslid Mark Raat, die vragen aan het college stelde over deze samenwerking, zijn er sinds de samenwerking veel vrijwilligers uit onvrede opgestapt. De Vries: ,,Er is een betaalde medewerker opgestapt voordat het bestuur hem kon ontslaan. Vanwege privacyredenen ga ik daar verder niet op in. Onlangs is een vrijwilliger opgestapt nadat we vragen stelden over zijn politieke onafhankelijkheid. In tegenstelling tot de negatieve geluiden merken wij dat er meer aanmeldingen van vrijwilligers binnenkomen. Overigens is ontevredenheid niet te voorkomen en speelt dat in elke organisatie.” Een maand geleden werd de Weeff-studio in Hoorn vanuit bezuinigingsoogpunt gesloten. Jan de Jong: ,,Een paar vrijwilligers hebben toen aangegeven niet mee te verhuizen naar Enkhuizen. Dat respecteren we natuurlijk.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen