Premium

Kritische paardenvrienden hoeven niet bang te zijn: kreupele konik op Texel wordt extra in de gaten gehouden, zegt kuddebeheerder

Kritische paardenvrienden hoeven niet bang te zijn: kreupele konik op Texel wordt extra in de gaten gehouden, zegt kuddebeheerder
De kudde konikpaarden is heer en meester over 350 hectare duingebied in de Texelse Slufter.
© Archieffoto René Pop
De Cocksdorp

De konikpaarden op Texel worden nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden door de actievoerders van de Oostvaardersplassen, waar de kudde vandaan komt.

Zo kreeg Staatsbosbeheer onlangs via Facebook vragen van woordvoerster Annemieke van Straaten over een kreupele hengst, die mogelijk aan hoefbevangenheid zou lijden. Van Straaten was daarover getipt door een Texelse paardenliefhebber, die ook klaagde dat de hoeven van diverse dieren bekapt moeten worden.

Spierscheur

„Het gaat goed met de paarden”, reageert boswachter Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer desgevraagd. „De dierenarts is al in een eerder stadium bij de kreupele hengst geweest. Hij vermoedt dat het om een spierscheur gaat en wil het even aankijken. Zoiets heeft tijd nodig om te genezen. De hengst is nog steeds kreupel, maar gaat nu weer wel met de kudde mee, wat hem eerst niet goed lukte.”

Voorlopig wordt het dier alleen extra goed in de gaten gehouden, onder anderen door kuddebeheerder Heiko Feenstra, die de koniks zeer regelmatig controleert.

Hoeven bekappen doet Staatsbosbeheer niet, meldt Sprenkeling. „Dat doen we ook niet bij de Schotse hooglanders en exmoorpony’s die in andere natuurgebieden op het eiland lopen. Als de hoeven lang en zacht worden, scheurt dat materiaal vanzelf af als ze in de natuur lopen.” Bekappen is wel noodzakelijk voor paarden die vooral op stal staan en in de wei lopen, omdat hun hoeven niet dagelijks afschuren.

Jaar op proef

De kudde van twintig hengsten kwam half januari vanuit het Oostvaardersveld, waar te weinig voedsel voor de in totaal negentig dieren was, naar een ruim 350 hectare groot duingebied in De Slufter op Texel. Toevallig kon Staatsbosbeheer daar wel wat grote grazers gebruiken om vergrassing tegen te gaan. Begrazing door schapen had eerder niet het gewenste effect gehad en vleeskoeien bleken te zwaar voor het terrein. Staatsbosbeheer is benieuwd of de koniks het beter doen. Afgesproken is dat de paardjes in ieder geval tot het einde van dit jaar kunnen blijven.

De resultaten worden meegenomen in de grote begrazingsevaluatie die Staatsbosbeheer dit jaar over heel Texel houdt. Afhankelijk daarvan valt de beslissing of de koniks op het eiland mogen blijven. „We zijn nu druk bezig met de evaluatie, maar de uitslag is nog niet bekend”, aldus boswachter Anna Sprenkeling.

Kritische paardenvrienden

Ze heeft regelmatig contact met Annemieke van Straaten, die in januari samen met andere kritische paardenvrienden de kudde achterna reisde om te checken of ze goed terecht zouden komen op Texel. De strijdbare Volendamse oordeelde toen gerustgesteld: „Ze zijn van de hel in de hemel gekomen.” Wel gaf ze aan dat ze de dieren zou blijven volgen. Dat doet ze inderdaad. „Van Straaten stelt ons regelmatig vragen over de paarden, en die beantwoorden wij uiteraard”, vertelt de boswachter.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen