Premium

Raad van State zet streep door voetbalcomplex Egmonderstraatweg en Watertorengebied

Raad van State zet streep door voetbalcomplex Egmonderstraatweg en Watertorengebied
De bollengrond aan de Egmonderstraatweg die plaats zou moeten maken voor een voetbalcomplex.
© Archieffoto
Egmond aan den Hoef

De drie voetbalclubs Sint Adelbert, Zeevogels en Egmondia kunnen voorlopig geen gezamenlijk nieuw complex gaan betrekken bij de Egmonderstraatweg. Dat plan sneuvelde vanochtend bij de Raad van State.

In de uitspraak vernietigde het hoogste rechtsorgaan het bestemmingsplan van de gemeente Bergen dat de aanleg van het complex mogelijk maakt.

Voornaamste grond is het ontbreken van duidelijkheid over de compensatie van de extra stikstofdepositie in natuurgebieden die het plan wellicht veroorzaakt. Maar er zijn meer punten waaraan de gemeente nog moet werken.

Zo ziet de Raad van State problemen opdoemen als het parkeerterrein van het nieuwe voetbalcomplex tevens gebruikt wordt als transferium, waar strandbezoekers hun auto kunnen parkeren. De gevolgen daarvan heeft de gemeente niet voldoende onderzocht. Wel legde de Raad van State bezwaren tegen de geluidsbelasting, met name door scheidsrechtersfluitjes, en tegen het licht van de lichtmasten van het complex naast zich neer. Die masten staan ver genoeg weg, en aan de Egmonderstraatweg zelf staan ook al lantaarnpalen die licht geven, zo is de redenering.

Voor het plan aan de Egmonderstraatweg moet bollengrond wijken. De gemeenteraad wil dat compenseren met de grond van het dan vrijkomende terrein van Zeevogels. Volgens de Raad van State kan dat op zich, maar is onvoldoende onderzocht of de sporters op de nabijgelegen tennisvelden gezondheidsrisico’s lopen door de nabijheid van bollenteelt.

Ook het plan voor de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee gaat voorlopig niet door. De gemeente Bergen moet ook daar opnieuw beginnen met een plan.

(later meer)

Meer nieuws uit Regio