Verontwaardiging in Hoogkarspel: ’Wie laat er nou een explosief liggen?’

Verontwaardiging in Hoogkarspel: ’Wie laat er nou een explosief liggen?’
Brandweer en politie bepaalden dinsdagmiddag het straatbeeld op de Nieuweweg.
© Foto HMC
Hoogkarspel

Verbazing en boosheid in Hoogkarspel. ,,Wie laat dat nou op straat liggen?”, zegt burgemeester Michiel Pijl over het explosief dat dinsdag in het dorp gevonden werd.

Dat explosief is waarschijnlijk bedoeld geweest om te gebruiken bij het opblazen van de geldautomaat, die op de hoek van het winkelcentrum Reigerspassage is ingebouwd. Maandag werd in het holst van de nacht de poging ontdekt. Verschillende mannen zouden zich kort voor de klap na drie uur in de buurt hebben opgehouden.

Terwijl de politie uren later bezig was met onderzoek, bleek tegen een gevel van een winkel op de hoek van de Keesmanlaan met de Nieuweweg een scooter te staan. Daarbij lag een verdacht pakketje, reden voor de politie om de Explosieven Opruiming Dienst erbij te halen. Die heeft het explosief onschadelijk gemaakt, maar niet voordat Hoogkarspel op stelten stond omdat de doorgaande route uren hermetisch was afgesloten.

De recherche bekijkt camerabeelden en richt alle aandacht op sporen die op en bij de geldautomaat en de scooter zijn gevonden. ,,Er wordt nu eerst onderzoek gedaan naar wat voor explosief er precies is gebruikt”, aldus woordvoerder Wendy Boudewijn van de politie. ,,Daarnaast is er wel een sterk vermoeden dat de scooter iets te maken heeft met de plofkraak, maar niets is nog zeker.”

,,Dit is echt heel ernstig”, reageert burgemeester Pijl. ,,Je schrikt er toch van dat op klaarlichte dag een explosief wordt gevonden in Hoogkarspel. Ik heb grote waardering voor de snelle en deskundige inzet van de EOD, de politie en de overige hulpdiensten. Dankzij hun werk is het explosief zo snel mogelijk onschadelijk gemaakt en kunnen we spreken van een goede afloop.”

Daarnaast neemt de burgemeester het de daders vooral kwalijk dat zij een explosief zo hebben achtergelaten, op een plek waar ook kinderen het hadden kunnen vinden. ,,Je bent toch elk normbesef kwijt wanneer je dat risico voor lief neemt”, reageert hij. ,,Hopelijk leidt het politieonderzoek tot resultaat en komen degenen die hier verantwoordelijk voor zijn er niet mee weg.”

De politie hoopt dat er inwoners van Hoogkarspel zijn die rond de plofkraak iets hebben gezien, of die die nacht misschien mensen met de zwarte scooter hebben zien rijden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons